Marcarea produselor - tehnica de promovare a vanzarilor

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.50

nivel: Facultate

Cand rigorile calitatii nu sunt respectate, cand pe poarta fabricii ies produse care din punct de vedere al executiei, al calitatii, nu satisfac cerintele, prestigiul acelei fabrici este direct prejudiciat. situatia afecteaza nu numai interesele intreprinderii implicate, ci si interesele economiei nationale, mai ales cand produsele respective sunt livrate pe piata externa.

Executare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marcarea produselor - tehnica de promovare a vanzarilor

Cand rigorile calitatii nu sunt respectate, cand pe poarta fabricii ies produse care din punct de vedere al executiei, al calitatii, nu satisfac cerintele, prestigiul acelei fabrici este direct prejudiciat. situatia afecteaza nu numai interesele intreprinderii implicate, ci si interesele economiei nationale, mai ales cand produsele respective sunt livrate pe piata externa.

Executarea si punerea in circulatie a unor produse cu deficiente de calitate, rezultate ale nerespectarii prescriptiilor tehnologic 646j922g e si lipsei de exigenta a organelor de control, atrage nu numai consecinte economice negative, dar si o diminuare a prestigiului colectivului intreprinderii unde s-a fabricat.

Ca urmare se pierde increderea in marca firmei. Deci, intre calitatea produselor si marca fabricii exista o stransa legatura, prestigiul marfii unui produs indentificandu-se cu prestigiul insusi al colectivitatii care l-a realizat.

In economia moderna, atat marcile de fabrica, cat si cele sub care se comercializeaza produsul au un rol deosebit de important in actiunea de promovare a vanzarilor pe piata interna si externa. Marcile de fabrica, de comert si de serviciu sunt semne distinctive, folosite de intreprinderi pentru a identifica cu usurinta produsele si a deosebi lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi. Ajutand la identificarea produselor similare, prin comparatia caracteristicilor va stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor de catre fiecare producator concurent.

Functiile pe care le indeplinesc marcile sunt in general urmatoarele:
indica originea produsului, intreprinderea care l-a fabricat; ca urmare marca se confunda cu producatorul;garanteaza calitatea produsului (confirma increderea manifestata de cumparatori in insusirile de calitate ale produsului cumparat);stimuleaza solicitarea si cumpararea produsului (intre un produs marcat si unul anonim, cumparatorul prefera intotdeauna produsul marcat);

contribuie la desfasurarea unei concurente loiale, deoarece inlatura posibilitatea de a confunda un produs fabricat de o intreprindere cu acelasi produs realizat de alta intreprindere;permite organizarea si controlul pietei, eliminand confuziile dintre produse, marci sinonime, producatori;indeplineste functia de monopol, de asta data in sensul pozitiv al notiunii, deoarece marca este apanajul unui produs al unei intreprinderi;stimuleaza pe producatori pentru imbunatatirea calitatii produselor, deoarece cumparatorul se va indrepta spre produsul cu marca a carei calitate a verificat-o;

asigura cresterea raspunderii producatorului pentru calitatea produselor puse in circulatie, deoarece marfurile de calitate slaba vor ramane nevandu-te, iar producatorul nu-si va putea recupera cheltuielile efectuate pentru fabricarea lor;asigura conditii pentru elaborarea de studii de piata privind ponderea participarii unui producator in piata totala a unui produs.

Marca produsului este reprezentata printr-un sistem figurativ simplu care constituie emblema (stea, clopot, ancora, figura geometrica, arbore, s.a.). De fapt, emblema este blazonul, sigla marcii, expresia figurativa a marcii fabricii sau retelei comerciale. Deci, semnificatia marcii pentru un produs este definita si prin emblema - ca semn distinctiv al evidentierii acesteia. Ca urmare, o modificare a emblemei nu-i schimba obiectul pe care il reprezinta, care a fost si ramane marca produsului sau a firmei.

Emblema ramane, totodata, simbolul marcii. In anumite situatii se produce o contopire a emblemei cu marca in sensul ca simbolul ales exprima relativ fidel produsul pe care-l reprezinta. In diverse imprejurari se utilizeaza notiunea de "vinieta", care practic este o emblema, reprezentata printr-un ansamblu de figuri, o compozitie mai mult sau mai putin artistica, o dispunere de linii sau un desen fara un subiect determinat, dar care nu se repeta, de regula, la alte marci si embleme.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.