Marca postala

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

In ordine lingvistica, daca nu semantica, provenienta "teritoriului" este "pamintul". In limba romana aceasta provenienta nu se manifesta cu aceeasi evidenta ca in alte limbi, precum bunaoara franceza. Ceea ce poate fi o sansa, aceea de a nu lasa raportul sa se consume in evidenta de prima instanta, dar si un risc, acela al unor noi aventuri etimologice. Caci adevarul "teritoriului" nu este nicide[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Marca postala

In ordine lingvistica, daca nu semantica, provenienta "teritoriului" este "pamintul". In limba romana aceasta provenienta nu se manifesta cu aceeasi evidenta ca in alte limbi, precum bunaoara franceza. Ceea ce poate fi o sansa, aceea de a nu lasa raportul sa se consume in evidenta de prima instanta, dar si un risc, acela al unor noi aventuri etimologice. Caci adevarul "teritoriului" nu este nicidecum ascuns in "pamint" si, din acest motiv, arheologia nu este oportuna in contextul de fata. Ii vom prefera atunci, mai modest, o geografie, care, pentru noi aici, traduce tocmai marcarea sau grafia pamintului.

Cel putin in aceasta acceptie, teritoriul pare a fi obiectul privilegiat al geografiei. Raportul intre marca si teritoriu este asadar esential in masura in care marca este originea teritoriului, provenienta naturii sale de fiinta. Teritoriul incepe sa fie si incepe sa fie interesant pentru gindire doar luat in aceasta relatie de provenienta pe care o are cu marca. Faptul ca exercitiul de fata asupra teritoriului este geografic, nu reprezinta nici un adagiu retoric cu iz de interdisciplinaritate si nici un simplu rezumat ocazional al geofilosofiei deleuziene.

Ceea ce astfel se formuleaza este un raport intre marca si pamint. Care poate fi aici semnificatia pamintului? Am putea risca afirmatia potrivit careia pamintul este aici intr-o anume proximitate cu khora platoniciana. "Am vazut totusi - spune Deleuze - ca pamintul nu inceteaza sa opereze o miscare de deteritorializare pe loc prin care depaseste orice teritoriu: el e deteritorializant si deteritorializat.

" [2] Pamintul este deopotriva in diferenta fata de miscare si de repaos. Receptacul elementar al tuturor elementelor, pamintul nu este substratul teritoriilor si nici un teritoriu al tuturor teritoriilor, tot asa cum, din chiar aceste motive, difera de o materie prima care ar putea fi mobilizata in vederea exploatarii si/sau prelucrarii. Daca pamintul depaseste teritoriul, orice teritoriu, acest fapt nu trebuie inteles in sensul resorbirii, ci intr-un anumit sens de ilimitare. Sau de exces.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.