Mara de Ioan Slavici, comentariu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.58

nivel: Liceu

Printe multe altele acesta este si un roman psihologic. Cei doi tineri au structuri psihologice diferite, de aceea traiesc diferit acest sentiment venit "coupe de feudre". Natl "ramase uimit, cu inima inclestata si cu ochii oarecum impaienjeniti. Ii era parca s-a rupt, s-a frant, s-a surpat deodata ceva si o mare nenorocire a cazut pe capul lui".

In timp ce acesta simte cum iubirea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mara de Ioan Slavici, comentariu

Printe multe altele acesta este si un roman psihologic. Cei doi tineri au structuri psihologice diferite, de aceea traiesc diferit acest sentiment venit "coupe de feudre". Natl "ramase uimit, cu inima inclestata si cu ochii oarecum impaienjeniti. Ii era parca s-a rupt, s-a frant, s-a surpat deodata ceva si o mare nenorocire a cazut pe capul lui".

In timp ce acesta simte cum iubirea aceasta o sa ii aduca multe probleme, Persida simte totul diferit "Obrajii ei de umplura de sange, ii era parca o sagetase ceva in inima". Vorbind despre caracterele lor George Calinescu observa un alt aspect psihologic: rotatia caracterelor, "Cam cu acelasi adevar se infatiseaza omul ermanic, Hubar e tacut, obstinat, apasat de traditie, plin de nuante sufletesti si totodata brutal de prea multa timiditate.

Slavici a intuit prea bine si rotatia caraterelor intr-o familie". Cu toate ca s-ar parea ca stau fata in fata tinerii cu o noua mentalitate, problema religioasa nefiind prezenta, si batranii intepeniti in prejudecati, de fapt nu e vorba decat de o scurta criza de transmitere a deprinderilor ereditare.

Principala cauza a dramei e intoleranta religioasa, urmeaza mezalianta, dar mai presus de toate este cauza care vine din partea lui Natl. El este indecis, are un carater slab si astfel casatoria va rezista numai datorita eforturilor Persidei,care se aseamana din ce in ce mai mult cu mama ei, Mara.Romanul "Mara" e printre primele romane romanesti care are un singur fir epic reunind insa mai multe familii: familia Marei, vaduva cu doi copii, o familie de credinta ortodoxa; familia lui Hubar, de credinta catolica; si apoi si alte familii cu care acestia intra in relatii.

Romanul lui Slavici se apropie de mitul medieval prin motivul iubirii ca destin. Finalul difera de cel al miturilor Antichitatii, dar in esenta la fel de dramatic. Scriitorul isi propune sa creeze un roman realist si merge mai departe cu povestea. Astfel iubirea coupe de feudre se tansforma intr-un destin, pe care cei doi tineri indragostiti il accepta.

"Mara" este si un roman social, un roman realist prin tematica, evocarea vietii provinciale, ce utilizeaza tehnica biografiei anterioare. Romanul prezinta traditiile din zona: parcursul profesional pe care il au de indeplinit tineriii care isi aleg o anumita meserie prin prisma personajel Natl si Trica, culesul viilor, targul de toamna de la Arad, verboncul.

Parcurul profesional al macelarilor difera de cel al cojocarilor. Pentru a trece la stadiul de maiestru macelar, Natl trebuia sa fie ucenic, sa isi termine stagiatura de 2 ani si la sfarsit sa dea "lovitura de maiestru", care consta in uciderea unui animal dintr-o sinura lovitura fara a-si murdari hainele sau a murdari podoabele animalului, sa transeze carnea in 16 feluri si o poata cantari din ochi. Natl nu isi dorea sa fie macelar, dar aceasta era traditia familiei si nu vroia sa isi dezamageasca mama si sa o lase sa munceasca singura la macelaria familiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.