Mara de Ioan Slavici - imaginea cuplului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.94

nivel: Liceu

Romanul “Mara” a apărut în anul 1894 în revista “Vatra” și în volum în anul 1906. Acest roman inaugurează o direcție nouă în literatura română prin realizarea unor personaje complexe, prin zugrăvirea realistă a mediului transilvănean și prin analiza psihologică a sufletului uman. Deși surprinde târgul transilvănean care trece prin multiple transformări și patima de înavuțir[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mara de Ioan Slavici - imaginea cuplului

Romanul “Mara” a apărut în anul 1894 în revista “Vatra” și în volum în anul 1906. Acest roman inaugurează o direcție nouă în literatura română prin realizarea unor personaje complexe, prin zugrăvirea realistă a mediului transilvănean și prin analiza psihologică a sufletului uman. Deși surprinde târgul transilvănean care trece prin multiple transformări și patima de înavuțire a omului, romanul “Mara” este înainte de toate un roman despre iubire și căsătorie. Scriitorul prezintă evoluția a trei cupluri diferite: unul deja format și consolidat (Hubăr-Hubăroaie), unul format dar pe punctul de a se destrăma (Bocioacă-Marta) și un cuplu în formare (Națl-Persida) pe care autorul pune foarte mare accent .

Persida reprezintă “centrul” acțiunii romanului, punctul central în care se întâlnesc și se întretaie toate liniile de relație dintre ea și celelalte personaje care o înconjoară. Însă pentru a accede la centru, personajul este supus unei consacrări, unei inițieri, unei existențe ieri profane și iluzorii căreia îi va succede, neapărat, o nouă existență reală, durabilă, eficace. Astfel, se poate spune că Persida, iubindu-l pe Națl și căsătorindu-se cu el, parcurge un adevărat traseu inițiatic care o face să înțeleagă și să vadă altfel lucrurile din jurul ei, viața în general, îi formează personalitatea, o maturizează.

Slavici este unul dintre scriitorii care descriu o iubire respinsă, condamnată nu doar de instanțe exterioare, dar mai ales de înșiși cei care iubesc. Așa este cazul celor doi tineri din romanul “Mara”: Persida, o fată de 18 ani “înaltă, lată-n umeri, rotundă și cu toate astea, subțirică s-o frângi din mijloc; iar fața ei ca luna plină, curată ca floarea de cireș și albă de o albeață prin care numai din când în când străbate, abia văzut, un fel de rumeneală” și Națl, un băiat de 21 de ani, care ”deși măcelar, era așa la înfățișare, om plăcut, parcă mai mult fată decât fecior (…), cu mustața plină, cu obrajii rumeni, cu șorțul curat, oarecum rușinos, semăna mai mult a cofetar decât a măcelar.

Ai fi crezut că nu e în stare să frângă gâtul unei vrăbii”. Prima lor întâlnire poate fi pusă sub semnul destinului, deoarece ea s-a produs într-o zi de primăvară, când vântul …a spart o fereastră de la mănăstirea unde trăia Persida. Când a văzut-o pentru prima dată, Națl “rămase uimit, cu inima încleștată și cu ochii oarecum împăingeniți. Îi era parcă s-a rupt, s-a frânt, s-a surpat deodată ceva și o mare nenorocire a căzut pe capul lui.”

Reacția Persidei a fost asemănătoare: ”Obrajii ei se umplură de sânge, și îi era parcă o săgetase ceva prin inimă. Atât a fost, nu mai mult, și ea nu mai putea să fie ceea ce fusese.” Această dragoste la prima vedere, adevărată coup de foudre, i-a marcat existența tinerei fete căci “atât a fost numai, și gândul copilei era mereu la fereastra cea spartă, la frumusețea zilei de primăvară, la omul ce stătuse acolo, peste drum, cu ochii uimiți și răsuflarea, parcă, oprită.”

Evoluția poveștii de iubire dintre acești doi tineri este urmărită de Slavici de-a lungul întregului roman. Slavici se dovedește a fi un bun observator al sufletului omenesc, iar descrierile sentimentelor celor doi îndrăgostiți sunt edificatoare. În capitolul IV, intitulat “Primăvara”, Națl o întâlnește pe Persida pe pod: “Cum să treacă ? Cum să calce ? Cum să-și ție mâinile? Cum să se uite la ea? Să-și ridice pălăria ori să facă ca și când n-ar cunoaște-o?” Ca orice iubire însă, și iubirea lor se lovește de o serie de obstacole care le marchează existența.

Interdicția care condiționează iubirea lor se manifestă pe trei planuri: mai întâi este vorba de naționalitatea tinerilor: ea este româncă și el neamț, iar nici una dintre cele două familii nu vrea “să-și spurce sângele”; apoi condiția socială constituie o piedică pentru împlinirea iubirii lor: Națl face parte dintr-o familie considerată înstărită, iar Persida este orfană; de asemenea, există între cei doi tineri o interdicție morală: putem vorbi despre incompatibilitatea temperamentelor , fiindcă se întâlnesc două spirite diferite, femeia reprezentându-l pe cel superior…

Un singur exemplu este suficient pentru a ne da seama că iubirea lor a fost de la început una…imposibilă și interzisă: “Da, e fata Marei! grăi Hubăroaie mai întâi mirată, apoi dezamăgită. Păcat îi venea să zică, dar n-a rostit vorba. Era oarecum înduioșată că e mare nenorocire să fii atât de fragedă, atât de frumoasă și să ai mamă pe Mara, precupeață și podăriță”.

Slavici insistă mult asupra acestui cuplu, tocmai pentru a pune în evidență dificultățile prin care erau nevoiți să treacă doi tineri de naționalități diferite, de la opoziția categorică a părinților și până la mustrările de conștiință pe care ei singuri și le făceau. Persida este însă personajul pozitiv, cu o personalitate puternică, care își învinge teama și emoțiile inerente începutului vieții conjugale, prin felul în care înțelege dragostea, deoarece ea vede în iubire nu numai o dezlănțuire a inimii, ci și o mare responsabilitate. Deși fusese curtată și de teologul Codreanu, care o adora, “Ah, ce femeie, ce …ființă! Ce ademenitor îi era zâmbetul, ce dulce supărarea, ce ușor curgeau vorbele de pe buzele ei, ce nesecat îi era sufletul!” , Persida hotărăște să se căsătorească cu Națl pentru că, spune scriitorul, “ea simțea că destinul ei s-a identificat cu al lui Națl…”
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.