Mara de Ioan Slavici

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.96

nivel: Facultate

Mara, pentru a nu-si lasa copii singuri, ii lua mereu dupa ea prin targuri, fiind foarte mandra de ei zicand "tot n-are nimeni copii ca mine!" Ea strangea bani pe care ii repartiza in trei ciorapi: unul pentru zile negre si pentru mormantare, altul pentru Persida si inca unul pentru Trica si nu trecea o zi fara ca ea sa puna in fiecare macar cate un creitar. Dorea sa-si vada fata preoteasa, iar p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mara de Ioan Slavici

Mara, pentru a nu-si lasa copii singuri, ii lua mereu dupa ea prin targuri, fiind foarte mandra de ei zicand "tot n-are nimeni copii ca mine!" Ea strangea bani pe care ii repartiza in trei ciorapi: unul pentru zile negre si pentru mormantare, altul pentru Persida si inca unul pentru Trica si nu trecea o zi fara ca ea sa puna in fiecare macar cate un creitar. Dorea sa-si vada fata preoteasa, iar pe Trica ajuns staroste in bresla cojocarilor. Persida este dusa la Manastirea din Radna si data maicii Aegidia pentru educatie, iar pe fiul ei il angajeaza ucenic pe patru ani la Boncioaca, starostele cojocarilor din Lipova.

Cu trecerea anilor copii s-au facut mari si odata cu ei "au crescut si ciorapii". Frumusetea si farmecul Persidei il fascineaza pe Natl, baiatul lui Hubar, macelar la Lipova. El fusese ucenic, de doi ani ajunsese calfa, iar apoi trebuia sa faca doi ani de calatorie pentru a ajunge patron si a prelua macelaria tatalui sau. Persida, la randul ei se indragosteste de Natl, refuzand sa se marite cu teologul Codreanu, spre marea suparare a Marei care dorea ca ea sa devina preoteasa. Mara nu ar fi fost de acord cu relatia dintre Natl si Persida, deoarece acesta era neamt. Cand implineste optsprezece ani, Persida se casatoreste in secret cu Natl si fug impreuna la Viena, pentru a-si termina el perioada de calatorie.

Intorsi la Lipova, cei doi indragostiti deschid un bar pe care il conduce doar Persida, deoarece Natl incepuse sa bea, sa joace carti cu prietenii toata ziua si sa trandaveasca. Cand ea ii reproseaza ca prietenii lui nu plateau niciodata si consumau foarte mult, Natl incepe sa o bata. Infatisarea Persidei se schimbase foarte mult, ea devenind din fata gingasa si firava care era in manastire o femeie voinica si puternica, din caza ca muncea din greu toata ziua.

Ea incepu sa aiba mustrari de constiinta pentru cununia ei facuta fara binecuvantarea parintilor, avand complice pe preotul Codreanu care facuse slujba pentru ca era un om slab si nu putuse rezista rugamintilor ei. Dupa ce Persida naste un copil, Mara si parintii lui Hubar Natl se impaca fiind foarte mandri de nora lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.