Mara de Ioan Slavici

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Liceu

"Mara", Debuteaza in revista Convorbiri literare in 1871 cu o comedie "Fata de birau". Totusi, cel mai bine defineste tema acestui roman Tudor Vianu: Romanul acesta include si alte nenumarate teme; un roman psiholoic, un roman social, un roman mitic si o cronica de familie "Romanul infatiseaza un conflict de rase si credinte intr-un mediu de convietuire a romanilor si ermanilor cu deznodamant tra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mara de Ioan Slavici

"Mara", Debuteaza in revista Convorbiri literare in 1871 cu o comedie "Fata de birau". Totusi, cel mai bine defineste tema acestui roman Tudor Vianu: Romanul acesta include si alte nenumarate teme; un roman psiholoic, un roman social, un roman mitic si o cronica de familie "Romanul infatiseaza un conflict de rase si credinte intr-un mediu de convietuire a romanilor si ermanilor cu deznodamant tragic".

Titlul este sugestiv, reprezentand chiar numele personajului principal in jurul caruia se desfasoara intreaga actiune a romanului. Dar adevaratul roman nu este Mara, si nici chiar drama erotica pe fond etnic. Eroii, tulbulatori, sunt Persida si Natl. In ei destinul Marei actioneaza procesual, si modul in care Persida traieste acest proces, care este mai mult decat iubirea, constitue tema interna a romanului. Pentru a-si micsora cheltuielile determinate de cresterea copiilor, dar in acelasi timp pentru ca nu mai vrea sa cheltuiasca banii stransi pentru copii, Mara alege urmatoarele solutii.

Pe fata Persida o da la o manastire, unde-si castiga existenta si instructia muncind, asa cum ii spune maica Aegidia, iar pe baiatul Trica il da ucenic la Bocioaca, starostele starostele cojocarilor din oras. Trica are si el nevoie de banii Marei, ca sa scape de armata. Mara nu-i da, el pleaca pe frontul din Italia, este ranit
si se intoarce . Persida este la manastire si o fereastra din camera in care se afla se sparge, tocmai gestul maicii Aegidia, de a o trage de la fereastra, ii atrage atentia asupra tanarului care o privea. Autorul dezvolta cu interes motivul ferestrei, fereastra devine o oglinda a sufletului, pentru maica Aegidia, aceasta oglinda trebuie sa ramana interzisa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.