Mara. Subiectul romanului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.28

nivel: Liceu

Romanul începe prin a prezenta personajul ce-i dă nume: Mara, o femeie rămasă văduvă cu, doi copii mici de crescut - Persida şi Trică - dar este "tânără şi voinică, şi harnică, şi Dumnezeu a mai dat să aiba şi noroc".

Mara işi iubeşte foarte mult c
opii şi tocmai de aceea este capab[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mara. Subiectul romanului

Romanul începe prin a prezenta personajul ce-i dă nume: Mara, o femeie rămasă văduvă cu, doi copii mici de crescut - Persida şi Trică - dar este "tânără şi voinică, şi harnică, şi Dumnezeu a mai dat să aiba şi noroc".

Mara işi iubeşte foarte mult c
opii şi tocmai de aceea este capabilă să facă totul pentru binele lor, asfel ea srânge bani zi de zi pentru cei doi copii şi pentru înmormântare. Doreşte mereu ca fata şi băiatul ei să fie deosebiţi dar pentru aceasta trebuiau să primească o educaţie cum se cuvine şi de aceea ea decide ca pe Persida să o dea la mănăstire, iar pe băiat să-l trimită la şcoală.

Maica Aegidia este o femeie respectată şi Mara işi lasă fiica in grija acesteia, la o mănăstire catolică, cu o reputaţie foarte bună, din Lipova. Cu timpul Persida o consideră pe maică ca pe un părinte spiritual iar acesta prinde drag de Persida, şi o ajută pe Mara, femeia plătind mai puţin, ca sa aiba bani pentru Trică, acesta din urmă învăţând la şcoală.

La şcolă Trică se bate cu un coleg mai mare decât el, iar acesta, pentru a nu o face pe mama lui să se plângă ca de obicei, se duce la mănăstire. Persida, aflând de cele petrecute, iese fără permi-siune din mănăstire şi pleacă împreună cu Trică pe Mureşul învolburat. Aflând de cele întâmplate Mara şi maica Aegidia aleargă în urma luntriţei, Mara murind de spaimă iar maica Aegidia de ru-şine. Din fericire copiii sunt salvaţi de morari, iar Persida se întoarce la mănăstire împreună cu mai-ca Aegidia iar Trică se duce cu mama lui.

Într-o zi de primăvară, un geam al mănăstirii se sparge din pricina vântului puternic, iar în a-cel moment Naţl o zăreşte pe Persida şi rămâne încremenit.
Din acel moment viaţa amândurora cunoaşte o întorsătură radicală, Naţl neputând s-o scoată din minte pe Persida, iar fata simţea că în sufletul ei se întâmplă ceva cu totul diferit.
Trică este trimis de mama lui la mănăstire pentru a o lua pe sora sa care se facuse mai mare şi de care rămăsese tulburat de frumuseţea acesteia.

Pentru că Persida se plictisea stând în casă şi rostind nişte cuvinte pe care pe Mara o tulburară, aceasta decide să meargă la Arad, unde la dat pe Trică ca ucenic, la casa lui Claici. Şi pentru că se apropia nunta Milenei, fata cojocarului, Mara o lasă şi pe Persida împreună cu Trică, aceasta întorcându-se singură acasă, cu o scrisoare pe care trebuia să o dea maicii Aegidia

Tocmai în aceste zile Naţl îşi începea cei doi ani de călătorie şi ca din întâmplare se întâlneşte cu Persida, la nunta lui Muntenu cu Milena, care era ţinută la braţ de către cavalerul de onoare al miresei, Codreanu, care o plăcea pe Persida.
Persida urma să se mărite cu Pavel Codreanu dar îl refuză, deoarece îl iubea pe Naţl, ea re-primându-şi însă acest sentiment. Acest fapt îl face pe Codreanu să se însoare cu alta.

Naţl se întoarce acasă, dar cu şase luni înainte să i se termine cei doi ani de călătorie. Acest lucru putea fi trcut cu vederea de către Hubăr şi partenerii săi, dar cum Bocioacă află ca lui Naţl îi plăcea de Persida îl trimite pe Naţl să mai petrecă încă câteva luni departe de familia lui. Întors din călătorie, Naţl gaseşte multă veselie la casa lui, Persida fiind de asemenea fericită de întoarcerea acestuia.

Totul era pregătit pentru ca Naţl să devină stapân, dar Bocioacă privind în cartea lui de călăto-rie observă ca feciorul lui Hubăr a petrecut mult timp lenevind decât muncind pe la măcelari, lu-cruri care l-au făcut să-i amane "tăietura de maietru" a lui Naţl.

Hubăr se simţea ruşinat de fapta fiului său care căuta mereu să-i spună ceva, până în ziua când a venit in măcelarie să-l mustre şi-l găsi la lucru cu un cuţit in mână. În clipa când a vrut să se năpustescă asupra lui Naţl, acesta îşi aruncă cuţitul din mână şi îl împinge pe Hubăr pentru a nu fi pălmuit, dar Hubăr cade şi se loveşte. Totul a fost interpretat de o calfă, care se afla acolo precum că Naţl ar fi vrut să-l omoare pe Hubăr. Singura care nu a crezut acest lucru a fost Persida care nu putea crede astfel de lucruri despre omul pe care-l iubea. Astfel ea a început să se întâlnească, pe ascuns cu Naţl, doar in prezenţa lui Bandi, singurul în care avea incredere Persida.

Naţl şi Persida s-au cununat pe ascuns cu ajutorul lui Trică şi a lui Codrenu (care nu o putea refuza pe Persida), şi-au plecat împreună la Viena pentru câteva luni. Cu toate că Persida ducea do-rul casei fiind printre străini, se simţea bine ştiind că Naţl o iubeşte şi ea îl iubeşte pe el. Totul până într-o zi când sosi o scrisoare de la Trică în care Mara îşi ierta fiica şi o chema indirect acasă.

Naţl se sperie de această scrisoare şi începu să facă tot posibilul pentru a nu se întoarce acasa. Dar, în cele din urmă ei se întorc acasă, unde Persida era aşteptată de Mara şi de Trică, iar Naţl decât de mama lui, cu tatăl fiind certat de mult. Naţl s-a văzut cu Burdea apoi acesta din urmă îi face o vizită Persidei, care era amărâtă şi cu ochii învineţiţi după ce Naţl o bătu. Acest lucru, bătaia, nu o putu înghiţi Persida şi hotărî în sfârşit să plece înapoi acasă, dar împreună cu soţul ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.