Mara - relatiile dintre doua personaje

7x puncte

categorie: Romana

nota: 9.96

nivel: Liceu

In ciuda vointei de a-l face sa dispara, sentimentul se amplifica. Incercand sa scape de obsesie, Persida pune bariera distantei intre ea si Natl. In absenta lui insa, dragostea ei devine mai puternica, iar cand il revede la nunta uneia dintre fiicele negustorului Calici, de la Arad, iubirea ei izbucneste, in ciuda interdictiilor pe care ratiunea ei le impune. Comparand ceea ce simte pentru Codrea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mara - relatiile dintre doua personaje

In ciuda vointei de a-l face sa dispara, sentimentul se amplifica. Incercand sa scape de obsesie, Persida pune bariera distantei intre ea si Natl. In absenta lui insa, dragostea ei devine mai puternica, iar cand il revede la nunta uneia dintre fiicele negustorului Calici, de la Arad, iubirea ei izbucneste, in ciuda interdictiilor pe care ratiunea ei le impune. Comparand ceea ce simte pentru Codreanu cu ceea ce simte pentru Natl, Persida intelege ca iubirea ei pentru Natl este prea puternica pentru a fi invinsa si fata sfarseste prin a o accepta ca atare.

Capitolul in care Persida intelege toate aceste sentimente se intituleaza, de altfel, sugestiv, Ispita. Insufletita de atmosfera caminului de tineri casatoriti in care locuieste o vreme, Persida trece pe nesimtite catre o noua etapa a sentimentului sau ascuns, pe care nu il marturiseste nimanui. Cand Natl revine la Arad, gaseste o iubire cristalizata lent prin asteptare. Persida il iubeste si stie ca il va iubi intotdeauna. Drumurile lui prin fata casei in care locuieste ea, la ore precise, creeaza in sufletele amandurora un reflex al sentimentelor complexe, care cuprind iubirea si suferinta, asteptarea, dar si teama de respingerea celorlalti.

Persida e dureros de constienta de barierele care ii despart. Sunt bariere etnice, nationale, religioase: "Persida stia cand si dincotro vine si cand si dincotro se intoarce, stia ca el, sarac in sufletul lui, numai la ea se gandeste, numai de dragul ei traieste si rabda zi si noapte ca sa poata trece in patru randuri pe zi in fata casei in care se afla ea." Cuplul lor se va definitiva insa in pofida tuturor interdictiilor, chiar impotriva propriilor vointe.

Intalnirea din lunca Muresului este definitorie pentru relatiile care se vor stabili in cuplu si apoi in casnicie. Persida ii cere aparare si protectie impotriva sentimentului care o copleseste tocmai celui care nu ar fi trebuit sa stie nimic despre intensitatea acestui sentiment. Fata isi dezvaluie sufletul, dar Natl reactioneaza vulgar, nedemn de frumusetea celei care i se dezvaluie:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.