Mara - comentariu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Liceu

Tema romanului o constituie fresca sociala a lumii ardelenesti, cu moravurile ei specifice, asezata la interferenta satului cu orasul, intr-un targ ardelenesc. Actiunea este plasata la sfarsitul secolului al-IX-lea si inceputul secolului al-XX-lea.
„Dar adevaratul roman este nu Mara si nici chiar drama erotica pe fond etnic. Eroii, tulburatori, sunt Persida si Natl. In ei dest[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mara - comentariu

Tema romanului o constituie fresca sociala a lumii ardelenesti, cu moravurile ei specifice, asezata la interferenta satului cu orasul, intr-un targ ardelenesc. Actiunea este plasata la sfarsitul secolului al-IX-lea si inceputul secolului al-XX-lea.
„Dar adevaratul roman este nu Mara si nici chiar drama erotica pe fond etnic. Eroii, tulburatori, sunt Persida si Natl. In ei destinul Marei actioneaza procesual,si modul in care Persida, de exemplu, traieste acest proces, care este mai mult decat iubirea, constitue tema interna a romanului. Titlul romanului nu denumeste un personaj, ci o categorie:Mara de pe coperta nu este Mara din paginile cartii.”

Strucura romanului

Romanul este structurat in 21 de capitole,purtand titluri semnificative pentru continutul acestora:Saracutii mamei, Maica Aegidia, Furtuna cea mare, Ispita etc.
Opera se constituie prin imbinarea dintre romanul Marei,care urmareste destinul eroinei si romanul iubirii,care ilustreaza formarea si consolidarea cuplului erotic Persida-Natl. Reletarea actiunii se face din perspectiva auctoriala, adica naratiunea este la persoana a-III-a, Slavici fiind omniscient si omniprezent. Romanul are si o certa valoare etnografica, prin descrierea obiceiurilor ardelenesti.

Romanul zugraveste drumul Marei si al copiilor ei,Persida si Trica,pana in momentul in care acestia din urma intra in lume.La inceput,dupa cum era si firesc,Mara ocupa un loc dominant,pentru ca mai tarziu,copiii,si mai ales Persida sa-i ia locul.Destinul familiei Marei se impleteste,datorita unor imprejurari neprevazute,dar firesti,cu cel al familiei neamtului Hubar,a carei prezenta ,fara a fi proeminenta,ramane notabila.Intervin desigur si alte personaje cu care protagonistii vin in legatura,in primul rand e vorba de Bocioaca si de ai sai,dar acestea nu formeaza decat elementele unui cadru in care se desfasoara destinul eroilor de prim-plan.

3.Caracterizarea personajelor


Toata atentia comentatorilor s-a invartit in jurul personajului Mara:femeie energica, amestec complex de avaritie abstracta si pasiune filiala-totul in numele datoriei de a-si asigura viitorul copiilor.
Mara este un personaj complex si reprezentativ pentru conceptia artistica a lui Slavici. Fin psiholog, observator atent al sufletului omenesc, scriitorul contureaza un personaj realist, viabil, de o vigoare surprinzatoare, care-si da seama ca singura cale de a izbuti in viata este puterea banului.
Mara Branzovanu ramasese vaduva cu doi copii,dar era inca „tanara si voinica si harnica si Dumnezeu a mai lasat sa aiba si noroc”.
Mara este „precupeata”, „prima femeie capitalist din literatura noastra”(N.Manolescu),deoarece isi castoga existenta din negustorie.Ca o adevarata femeie de afaceri,Mara are un singur scop,acela de a strange bani.

Portretul fizic,conturat cu detalii,triminte sugestiv la trasaturile morale.”Muiere mare,spatoasa,greoaie si cu obrajii batuti de soare,de ploi si de vant”,Mara sta toata ziua neobosita si energica la tejgheaua plina cu marfa.

Femeie apriga, cu un acut simt al demnitatii umane,se hotaraste sa stranga bani ca sa scape de saracie si sa-si creasca cei doi copii, pe Trica si Persida, carora se straduieste sa le creeze o situatie materiala si sociala cat mai buna. Mama iubitoare, Mara este extraordinar de mandra de copiii ei si are modele de viata pentru acestia,pe fata viseaza s-o vada preoteasa,iar pe Trica viseaza sa-l faca maistru-cojocar.
Nu de putine ori Mara a fost alaturata avarilor din literatura noastra. Nu e vorba numai de o exagerare,ci de o denaturare flagranta a personajului.In realitate Mara nu e decat extrem de chibzuita.
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.