Mara

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.71

nivel: Liceu

Aparut initial in 1894 in 24 de numere ale revistei << Vatra >> si abia in 1906 in volum, romanul << Mara >> isi are actiunea plasata in lumea targurilor transilvanene Lipova si Radna, legate intre ele prin podul arendat de Mara, femeie energica si intreprinzatoare , personaj complex in literatura noastra.

...

Increderea Marei in copii ei , inca de cand erau mici, est[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mara

Aparut initial in 1894 in 24 de numere ale revistei << Vatra >> si abia in 1906 in volum, romanul << Mara >> isi are actiunea plasata in lumea targurilor transilvanene Lipova si Radna, legate intre ele prin podul arendat de Mara, femeie energica si intreprinzatoare , personaj complex in literatura noastra.

...

Increderea Marei in copii ei , inca de cand erau mici, este pe de-a-ntregul sincera si profunda . Cand Persida se indragosteste de Natl, mama nu cauta sa-si impuna vointa si, cu toate ca nu este deloc de acord , lasa totul pe seama Persidei, in care are toata increderea,
Desi nu se poate elibera de multe prejudecati,

Mara, da totdeauna dovada , fata de familia Hubarilor, de mai multa intelegere in materie religioasa. Cand nepotul este botezat in legea catolica, rosteste : << E frumos, grai dansa, intorcandu-se spre Persida. E frumos si la dansii botezul ! Oameni suntem cu totii ! >>.

In fond, Mara dovedeste o mare putere de adaptare in orice situatie. Murindu-i sotul, in loc sa se lamenteze, sa ceara sprijinul altora, se apuca, cu o nemaipomenita darzenie, de treaba si, reuseste sa faca ceea ce raposatul n-ar fi izbutit niciodata.

Cand Persida fuge cu Natl, Mara gaseste ca fata a procedat ca orice femeie adevarata, care asculta de << glasul iubirii >>. Cand e vorba ca nepotul sa capete o alta religie, gaseste ca si acest lucru este << omenesc >>. Ambitia lui Trica de a merge in verbonc pentru a nu se sti << dator lui Bocioaca >> o indurereaza, dar apoi gaseste ca << tot n-avea nimeni fecior ca dansa >>. Redus numai la puterea intr-adevar uimitoare de a se adapta, personajul isi pierde insa consistenta umana.

Se citeaza adesea scena in care Mara isi lasa fata in durerile facerii si merge acasa pentru ca lasase usile deschise si tainita din perete neacoperita, momentul in care il sfatuieste pe Trica sa profite de slabiciunea nevestei lui Bocioaca, sau acela in care ezita sa-si inzestreze fiica, la botez.

Chiar satenii o numesc << procleta muiere >> dezaprobandu-i actiunile. Dar Mara, in ansamblu, este un personaj pozitiv in intentia scriitorului si ea nici nu se poate aprecia altfel, in contextul social si moral in care exista.

Este o femeie harnica, muncind din zorii zilei pana-n noapte. Nu se sperie niciodata, nu se lamenteaza, si cu cat problemele sunt mai mari, cu atat eroina dovedeste o uimitoare rezistenta si o nesecata vlaga.

Nu de putine ori Mara a fost alaturata avarilor din literatura noastra. Nu e vorba numai de o exagerare , ci si de o denaturare a personajului . In realitate, Mara nu e decat decat extrem de chibzuita. Spiritul sau prevazator nu e deci, in fond , decat o reactie de aparare la un mod de viata, la un un mecanism social de care daca n-ar fi tinut seama, s-ar fi pierdut.

Acest spirit de prevedere, de chibzuinta , o impinge uneori la actiuni reprobabile. Ceea ce este oarecum firesc, pentru ca, un echilibru desavarsit in conditiile date este imposibil.

Asa cum este , Mara este desavarsita ca personaj, tocmai prin complexitatea ei umana, cu alte cuvinte, tocmai prin realismul ei. Ceea ce constata si G. Calinescu : << proportia aceea de zgarcenie si afectiune materna, de hotarare barbateasca si de sentiment al slabiciunii femeiesti e facuta cu o arta desavarsita >>.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.