Manuscrisele secolelor XVII-XVIII

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.71

nivel: Facultate

Dupa partea biografica: " Iar viiata si petrecerea lui de folos iaste ca sa o aratam si pre limba noastra cea de mosie romaneasca...", romanul continua cu fabule ("pilde") atribuite lui Esop, modele de intelepciune si comportamente de viata. Exemple de fabule: Magarul si stapanii sai (Un magar avea drept stapan un agricultor. Munca la camp i se paru grea, iar mancarea putina, asa ca ii ceru lui [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Manuscrisele secolelor XVII-XVIII

Dupa partea biografica: " Iar viiata si petrecerea lui de folos iaste ca sa o aratam si pre limba noastra cea de mosie romaneasca...", romanul continua cu fabule ("pilde") atribuite lui Esop, modele de intelepciune si comportamente de viata. Exemple de fabule: Magarul si stapanii sai (Un magar avea drept stapan un agricultor. Munca la camp i se paru grea, iar mancarea putina, asa ca ii ceru lui Zeus sa ii schimbe stapanul.Zeus ii indeplini ruga si magarul ajunse la un caraus. Poverile erau grele, drumurile lungi si magarului i-a fost si mai greu. L-a rugat din nou pe Zeus sa ii schimbe stapanul.

Zeus i-a spus ca e ultima oara cand ii indeplineste dorinta.Magarul a ajuns la un tabacar care il batea. Gemand, magarul se gandi ca a ajuns si mai rau, la unul care ii tabaceste pielea si acum si i-o va tabaci si dupa ce va muri. Morala: Cine e nemultumit intr-un loc, greu isi va gasi multumirea in altele. Baiatul care cerea ajutor(Un baiat se scalda in apele unui rau. La un moment dat nu mai putu sa inoate in apele involburate. Pe mal trecea un drumet. Baiatul striga dupa ajutor. Drumetul incepu sa il sfatuiasca sa nu se mai scalde intr-o apa asa de furioasa.Baiatul ii spuse drumetului intai sa il ajute sa iasa la mal, apoi ii va asculta sfaturile.

Morala: Sfatul fara ajutor este nefolositor. Un dascal din Brasov, Costea, a executat in anul 1703, cea mai veche copie a "Esopiei". Dascalul Costea a alcatuit sic ea dintai antologie de carti populare in limba romana(1703). In aceasta antologie se mai afla si romanul de origine orientala "Cuvant si procitaniia(in limba slava = povestire) filosofului Sindipa cu imparatul din tara Persiei, anume Chira, Sindipa(Sidhapati, in indiana inseamna "seful inteleptilor").

Imparatul Chira avea 7 filosofi, sfetnicii lui, si Sindipa era "maimarele " lor. Chira isi incredinteaza fiul lui Sindipa spre al invata "multe stiinte si filozofie". Dupa terminarea studiilor, tanarul trece print-o serie de incercari ce au sa-I puna viata in pericol datorita unor acuzatii mincinoase .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.