Manuscrisele de la Marea Moarta

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Profesorul Sukenik este cel dintai care a publicat descrierea primelor manuscrise, in 1948 sub titlul Sulurie tainuite. Prima editie integrala a textelor celor sapte suluri a aparut mult mai tarziu, dupa moartea profesorului Sukenik, sub indrumarea elevilor si colaboratorilor sai care i-au continuat munca, in special a fiul sau Ygal Yadin. Au aparut intai descrierea primelor sase suluri in ebraica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Manuscrisele de la Marea Moarta

Profesorul Sukenik este cel dintai care a publicat descrierea primelor manuscrise, in 1948 sub titlul Sulurie tainuite. Prima editie integrala a textelor celor sapte suluri a aparut mult mai tarziu, dupa moartea profesorului Sukenik, sub indrumarea elevilor si colaboratorilor sai care i-au continuat munca, in special a fiul sau Ygal Yadin. Au aparut intai descrierea primelor sase suluri in ebraica si mai apoi al saptelea in engleza, acestea fiind o mica parte a textelor cunoscute sub numele de "Manuscrisele de la Marea Moarta".

In decursul timpului staretul manastirii Sfantul Marcu, Atanasie, intelegand valoarea adevarata a manuscriselor a continuat cercetarea pesterilor din desert cu ajutorul oamenilor manastirii si desi a declarat ca nu a mai gasit nimic, este posibil sa fi gasit totusi fragmentele ce lipseau din manuscrisele achizitionate, precum si alte materiale, pe care mai tarziu le-a oferit spre verificarea competenta a specialistilor, pentru a se convinge inca o data de autenticitatea lor, dar declarand ca aceste manuscrise au fost gasite in incinta manastirii.

Era poate o masura de protectie, pentru ca acestea sa nu intre in posesia statului pe teritoriul caruia fusesera gasite.
Nu se stie insa cate manuscrise s-au pierdut in perioada lunga a cautarilor de catre pastorii seminomazi care nu stiau sa le manuiasca pentru a le proteja si a nu le deteriora si pentru care ele reprezentau doar o sursa de venit.O buna bucata de vreme aceste cautari de noi manuscrise si descifrari ale manuscriselor deja cunoscute au trenat desi in zona se gaseau multe institutii stiintifice specializate in filologie clasica si studii biblice.

O explicatie ar fi framantarile politice ce aveau loc in zona si aparitia celor doua state noi, Iordania si Israel care au impartit in doua orasul Ierusalim si astfel institutiile s-au trezit despartite unele de altele, comunicarea fiind ingreunata de problemele politice.
In anii care au urmat de la descoperirea primelor manuscrise au fost cercetate in jur de 300 de pesteri, naturale sau sapate de mana omului; multe dintre acestea erau goale. In circa 30 de pesteri s-au gasit resturi de cultura materiala de interes minor pentru stiinta dar in alte 11 pesteri din regiunea Qumran si de la Wabi Murabb'at ca si in ruinele manastirii Sfantul Sava s-au gasit depozite de manuscrise de valoare, achizitionate fie de la beduini, fie de la negustori care le cumparasera de la pastorii taamiri.

In total au fost descoperite asemenea manuscrise (precum si monezi si alte obiecte ) in jur de 40 000 fragmente reprezentand vestigiile a aproximativ 600 de carti, scrise in piele (pergament), papirus si tablete de cupru in opt limbi si dialecte, texte cuprinzand o perioada de un mileniu( secolul al III-lea i.e.n. - secolul al VII-lea e.n.).
Cele sapte mansucrise din prima pestera (achizionate in mare parte de staretul Atanasie si pe de alta parte de profesorul Sukenik) sunt insa printre cele mai importante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.