Manual de supravietuire 1

1x punct

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Oamenii chibzuiti stiu ca trebuie sa se pregateasca pentru orice eventualitate si, pe cat pot, isi iau masuri corespunzatoare. E evident ca un gram de prevedere face mai mult decat tone de reparatii. Incendiile, inundatiile, cutremurele, automobilele care dau buzna, trenurile care deraiaza sau se ciocnesc, navele care se scufunda, avioanele care se prabusesc - toate distrug fara sa aleaga si fara [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Manual de supravietuire 1

Oamenii chibzuiti stiu ca trebuie sa se pregateasca pentru orice eventualitate si, pe cat pot, isi iau masuri corespunzatoare. E evident ca un gram de prevedere face mai mult decat tone de reparatii. Incendiile, inundatiile, cutremurele, automobilele care dau buzna, trenurile care deraiaza sau se ciocnesc, navele care se scufunda, avioanele care se prabusesc - toate distrug fara sa aleaga si fara sa anunte. Uraganul, ruperea de nori, viscolul, soarele dogoritor lovesc pe oricine, fara nici o discriminare. Totusi, sunt foarte numerosi cei care isi inchipuie ca nu o sa li se intample un accident tocmai lor, desi astfel de situatii neasteptate, ingrozitoare, apar mereu, peste tot. Si ele fac zeci, sute, mii de victime printre oamenii obisnuiti, care, in toata viata lor, nu au avut decat un singur cosmar - ultimul.

Cand esti pierdut in ceata de pe munte sau te tarasti innebunit de sete in desert, ori cand ratacesti inghetat pana in maduva oaselor intr-un pustiu de gheata, sau te ataca un derbedeu pe o alee intunecata, iluzia ta ca asa ceva nu ti se poate intampla tocmai tie nu te mai ajuta cu nimic. Iata ca acest imposibil il traiesti! In casa, aproape de casa - sau la capatul pamantului. Ce te faci?

Tehnicile de supravietuire sunt foarte variate. Ele depind de specificul situatiei, dar si de atitudinea, cultura, mentalitatea, posibilitatile (mintale, fizice, materiale) si pregatirea celui surprins de accident. Auzi povesti contradictorii spuse de supravietuitori care au scapat din acelasi pericol - desi au actionat in moduri cu totul diferite; unii chiar se salveaza fara sa faca ceva constient. Unii oameni vor sa traiasca - altii nu! Desi viata e o minune care nu se mai repeta. Medicii se mira ca unii oameni supravietuiesc in situatii din care normal, stiintific, trebuiau sa moara. Explicatia este una singura: acesti oameni nu s-au lasat infranti de evenimente, ei au avut vointa sa traiasca, sa gandeasca, sa lupte pentru a scapa.

Vietuitoarele mostenesc ereditar instinctul luptei pentru supravietuire. In lumea animalelor mari sau mici gasim nenumarate exemple din cele mai variate: ca sa scape, unele se zbat si lupta, fug, inoata, ucid in jurul lor, se inmultesc extraordinar, altele fac pe mortul, lanseaza mirosuri respingatoare, mimeaza o infatisare fioroasa s.a.m.d. Se adapteaza la mediu. Multi oameni fac la fel ca animalele: unii supravietuiesc calcand peste cadavre, altii ascunzandu-se in gramada de fecale. Unii fac multi copii (ca sa-si salveze familia), altii suprima gurile de prisos.

Cate bordeie - atatea obiceie. Unii emigreaza, fug, fura, cersesc mila, ajutor, hrana, bani, altii stau si lupta, se salveaza singuri din necaz. Sau, aflam ca pentru a supravietui in trecutul recent, unii au devenit informatori la Securitate, in timp ce alti oameni s-au refugiat in munti, sa lupte cu arma in mana contra ciumei rosii. Exista metode de supravietuire pentru orice fel de om. Te poti salva si poti trai sau muri - fie cu capul sus, fie rusinos. Problema supravietuirii se impleteste si cu enigma existentiala a vietii si a mortii, a rostului fiecaruia pe pamant. Preocuparea constienta in acest sens ne apropie de Dumnezeu.

Ca sa razbesti intr-o situatie disperata n-ai nevoie nici de reflexele unui boxer, nici de muschii unui halterofil, nici de mintea unui laureat al premiului Nobel. De ceva insa tot ai nevoie: vointa de a scapa si stiinta ce sa faci ca sa scapi. In Manual sunt tratate amandoua.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.