Manon Lescaut

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.60

nivel: Liceu

Des Grieux, un tanar de familie buna ce abia isi incheiase studiile in filozofie si urma sa faca parte din Ordinul Maltei (un ordin religios al cavalerilor ioaniti care a luat nastere in Malta) o cunoaste pe cuceritoarea Manon Lescaut, ce urma sa fie trimisa la manastire din dorinta parintilor ce voiau sa "puna frau poftei de placeri care de pe atunci incepuse s-o cuprinda".

Orbit d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Manon Lescaut

Des Grieux, un tanar de familie buna ce abia isi incheiase studiile in filozofie si urma sa faca parte din Ordinul Maltei (un ordin religios al cavalerilor ioaniti care a luat nastere in Malta) o cunoaste pe cuceritoarea Manon Lescaut, ce urma sa fie trimisa la manastire din dorinta parintilor ce voiau sa "puna frau poftei de placeri care de pe atunci incepuse s-o cuprinda".

Orbit de dragoste inca din prima clipa, des Grieux uita de familie si de planurile sale si o rapeste pe frumoasa Manon, fugind impreuna la Paris. Fericirea lor este insa de scurta durata, caci iubita sa il va da pe mainile familiei pe tanarul cavaler, pentru a-si continua viata impreuna cu un om instarit ce ii asigura viata pe care si-o dorea.

Zdrobit de durere, tanarul accepta cu greu despartirea de Manon si faptul ca ea l-a tradat. Dupa luni in care fusese tinut prizonier de propriul sau tata, el se intoarce in Paris impreuna cu bunul sau prieten Tiberge, care ii va fi alaturi pe durata intregului roman, incercand mereu sa il aduca pe calea cea dreapta, asa numita cale a virtutii.

Ajuns iarasi in Paris, el renunta la uniforma rosie in favoarea hainelor bisericesti, devenind abatele des Grieux.Pasiunea sa pentru Manon renaste din clipa in care aceasta il cauta, des Grieux uitand orice suferinta in momentul in care o are iarasi in fata ochilor pe tanara si atragatoarea Manon.

Abia din acest punct incepe adevarata drama a celor doi. Pentru a putea sustine stilul de viata al iubitei sale, des Grieux recurge la inselatorii, furt si crima.

Manon nu trebuie insa privita ca o anti-eroina. Iubirea ei pentru des Grieux este sincera si adevarata, problemele celor doi fiind derivate insa din firea ciudata a fetei, care odata ce isi vede amenintat modul de viata, cauta sustinere in bratele altcuiva, fara a-si darui insa inima celui nou aparut. De altfel tanarul cavaler recunoaste el insusi ca pe ea nu o interesau cu adevarat banii, atata timp cat si-ar fi putut procura placerile zilnice si altfel decat prin intermediul acestora.

Necredincioasa Manon va fi astfel cauza a nenumarate momente de disperare prin care tanarul indragostit va trece, iertandu-i insa de fiecare data totul, punand comportamentul ei pe seama firii capricioase si usuratice.

Pe langa povestea de dragoste, romanul face aluzie si la moravurile vremurilor respective, atingand subiecte delicate precum situatiile unor oameni importanti ce isi obtineau in intregime veniturile prin siretlicuri la jocuri de carti sau nenumaratii domni respectabili ce traiau cu amante in vazul lumii, fara a fi condamnati atat de aprig precum fusese condamnata relatia dintre cei doi tineri.

O perioada s-a crezut ca povestea lui Manon si a cavalerului des Grieux a fost inspirata din viata autorului, care a avut vreme de mai multi ani o relatie cu o femeie ce i-a pricinuit multe incurcaturi, insa in timp s-a dovedit ca de fapt situatia a stat exact invers si anume ca viata reala s-a asemanat intr-o oarecare masura cu faptele relatate in roman.

Subiectul cartii abatelui Prevost a fost reluat mai tarziu si de fiul lui Alexandre Dumas in romanul sau "Dama cu camelii". Daca la inceput opera abatelui Prevost a fost interzisa, mai tarziu mari autori ai vremii au considerat ca perechea des Grieux-Manon Lescaut poate fi asezata alaturi de alte cupluri celebre ce au infruntat destinul potrivnic iubirii lor: Tristan si Isolda sau Romeo si Julieta .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.