Manifestari patologice

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.18

nivel: Facultate

Referat despre Manifestari patologice
2). Culoarea tegumentelor
- Aspectul tegumentelor ofera date importante in mod special privind circulatia, respiratia, alimentatia, eliminarea dar si in cadrul altor functii. Exemplu: Paloarea tegumentelor este prezenta in anemii si irigare insuficienta cu sange; Paloarea instalata brusc survine in hemoragii, in colaps, in stari de soc.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Manifestari patologice

Referat despre Manifestari patologice
2). Culoarea tegumentelor
- Aspectul tegumentelor ofera date importante in mod special privind circulatia, respiratia, alimentatia, eliminarea dar si in cadrul altor functii. Exemplu: Paloarea tegumentelor este prezenta in anemii si irigare insuficienta cu sange; Paloarea instalata brusc survine in hemoragii, in colaps, in stari de soc.

Ceanoza apare in cadrul boliilor cu dipsnee dar si in unele afectiuni cardio-vasculare. Ceanoza poate aparea localizata sau sub forma de crize ( adica are o tulburare cardiaca si are i ceanoza pana se remediaza tulburarea).

Roseata intensa apare frecvent in febra, in caz de eforturi fizice intense, in caz de emotii, in unele afectiuni hemoragice. In pneumonie jumatatea de fata corespondenta plamanului afectat este mai rosie.
Coloratia galbena a tegumentelor apare in caz de icter, acesta se manifesta intai la nivelul sclerelor ( oculare), in caz de cancer tegumentele au culoarea galben pai, in ceanoza hepatica tegumentele au culoarea brun, cenusiu, murdar, in boala addison aspectul tegumentelor este bronzat, cenusiu murdar in supuratii pulmonare.

Tegumentele mai pot sa se coloreze in nuante de galben in consumul de medicamente ( acid picric ).
In functie de nuanta sau intensitatea icterului acesta poate fi:
- galben palid = icter flavin
- galben rosiatic- portocaliu = icter rubin
- galben spre verde = icter verdin
- galben spre negru = icter melanic

3). Edemul
- Este frecvent intalnit in boli renale, cardiace, carentele inflamatoare. Edemul poate fi generalizat (anasarca) sau localizat, pielea este mai putin elestica, palida lucioasa, stravezie si nu prezinta cute.

Edemul de culoare alba localizat intai la pleoape apoi la organele genitale apare in afectiuni renale.

Edemul insotit de ceanoza initaial in partile declive ale corpului se datoreaza stazei venoase si apare in tromboze, compresiuni, prin tumori fiind localizat sau in afectiuni cardiace si pulmonare generalizat datorita stazei venoase generale ( se mai numeste si edem albastru).

Edemul din cancer, tuberculoza, casexie, distrofii hepatice se numeste edem casextic.

Edemul localizat de culoare rosie se numeste edem inflamator. Edemul poate avea si cauze alergice = edem angio-neurotic.

4). Descuamatiile
- trebuie observate precoce putand semnala o boala infectioasa prin care bolnavul a trecut recent si el inca mai prezinta pericol, se intalneste frecvent la copii si poate prezenta mai multe forme, aspect, regiunea si timpul in care a aparut.

5). Eruptiile cutanate
- apare in boli infectioase acute, scarlatina, rujeola, rubeola, varicela, febra tifoida, tifos exantematic ( transmis prin paduche ) , herpes, zona zoster, erizipel ( este o infectie a tegumentelor in special la gembe, o infectie streptococcica); Mai apare in reactii alergice, ca urticaria sau eruptii datorita unor alimente care nu le suporta organismul, in hiperexcitabilitatea vaselor motorii ( ai pieli ) si ca actiune toxica a unor medicamente:
- Chimina
- Antipirina
- Belladona ( matraguna)
- Salicinati
- Bromiod
- Morfina
- si unele antibiotice

6). Hemoragiile cutanate
- pot fi mici puncti-forma, ovale sau rotunde numite ptesi sau sub forma de plagi hemoragice numite ECHIMOZE ( acele vanatai) , frecvent pot aparea concomitent epistaxis, melana, hematemeza, hemoragii gingivale si se intalnesc in boli infectioase aceste boli ale organelor hematopoetice, in insuficiente hepatice., in avitaminoze, in intoxicatii medicamentoase, in fragilitate capilara toxica sau infectioasa.

7). Pareze si paralizi
- Deficit motor poate fi partial sau total, localizat la anumite segmente de corp, pot fi periferice iar membrul este flasc ( moale) cu tonus muscular scazut iar miscariile pasive se fac cu amplitudine mare sau centrale cu membrul contractat, tonusul muscular mare iar miscariile pasive cu amplitudine mica. Asistentul medical nu are voie sa mobilizeze zonele afectate decat conform indicatiilor medicului, concomitent se pot instala paraziti la nivelul musculaturii abdominale, vezicale, intestinale traduse prin tulburari de emisie ale urinei sau materiilor fecale ( Glob vezical ( retentie urinara ), incontinenta)

8). Miscariile involuntare
- tremuraturi, mioclonii ( miscari spastice ale muschiului ), miscari coreice, ticuri, convulsii, ce pot interesa o parte sau tot organismul, unele pot aparea in repaus sau la mobilizare. In boli infecto-contagioase care afecteaza sistemul nervos, mai apar in emotii puternice, convulsiile sunt cele mai grave din aceasta categorie daca dureaza mult pt ca sunt insotite de tulburari de respiratie, piederea constiintei, relaxarea sfincterelor si apar frecvent la copii, in toxocoza gravistica, in afectiunii ale S.N.C ( tumori, infectii) si in unele boli endocrine, infecto-contagioase.

9).Durerile
- Bolnavii reactioneaza diferit la durere iar acuzele sunt subiectiva si nu intotdeauna in concordanta cu realitatea. Durerile de gravitate crescuta se insotesc de anxietate, neliniste, pupile dilatate ( MIDRIAZA). Se urmareste localizarea durerii, modul de instalare, intensiatea, caracterul ( cum este? intepatoare,etc), iradierea ( in ce zona se duce durerea?), conditiile in care apar eventualele semne insotitoare dar si reactia bolnavului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.