Mangalia, batranul oras de la malul marii

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.40

nivel: Liceu

Ea a fost recladita partial in secolul XI, dar a disparut din nou in anul 1225, cand a fost arsa de tatari, care si-au stabilit acolo o tabara. Ei au fost cei care au dat localitatii numele de "Mangalia", aceasta denumire fiind de origine tatara.

Datorita stapanirilor diverse ce s-au succedat in Dobrogea de-a lungul timpului si a colonistilor adusi in aceasta regiune, Mangalia are o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mangalia, batranul oras de la malul marii

Ea a fost recladita partial in secolul XI, dar a disparut din nou in anul 1225, cand a fost arsa de tatari, care si-au stabilit acolo o tabara. Ei au fost cei care au dat localitatii numele de "Mangalia", aceasta denumire fiind de origine tatara.

Datorita stapanirilor diverse ce s-au succedat in Dobrogea de-a lungul timpului si a colonistilor adusi in aceasta regiune, Mangalia are o structura etnica eterogena, cu mari comunitati de turci, tatari si lipoveni.

Zidul de aparare al cetatii Callatis, construit in secolul al IV-lea i. Hr., nu cuprindea intreaga suprafata locuita, ci proteja principalele constructii ale orasului (temple, piete si edificii publice sau private). In caz de pericol, populatia se refugia intre zidurile cetatii. In secolul I d.Hr., zidurile au fost distruse, dar au fost refacute pe acelasi traseu in epoca romana.

Astazi, o portiune din zid cu lungimea de cativa metri poate fi vizitata in incinta hotelului President din Mangalia, chiar langa receptie (o mare parte din zidul de nord al cetatii, peste 100 de metri, se poate vedea in zona hotelului Paradiso).

Pardoseala din holul hotelului are doua tipuri de culori, placile de gresie deschise la culoare fiind asezate astfel incat sa redea traseul initial al zidului de incita care se prelungeste pana in mare.

Tot plimbandu-va pe strazile inguste din Mangalia, veti gasi, pe latura de nord a vechii cetati, in spatele Hotelului Paradiso, o bazilica romano-bizantina, datata in secolele V-VI d. Hr., de forma rectangulara, construita din blocuri mari de calcar legate cu mortar. Acum se pastreaza doar baza constructiei, prin iarba parjolita de soarele puternic.

Incursiunea in trecutul Mangaliei continua la Muzeul de Arheologie Callatis, edificiu a carui intrare, cu fronton si coloane, imita constructiile antice grecesti. La inceputul secolului XX, deoarece la lucrarile realizate in oras pentru fundatii se descopereau urme arheologice, Vasile Parvan a luat masuri pentru organizarea unui muzeu istoric al orasului, cu scopul de a impiedica distrugerea patrimoniului. Descoperirile de atunci au alcatuit nucleul actualului muzeu, intemeiat in 1959.

Opaite, statuete, margele, denari imperiali, capiteluri, oglinzi din bronz, ceramica, mozaic, reprezentari din marmura ale cavalerului trac sau amfore folosite ca urne pentru morminte de incineratie alcatuiesc expozitia permanenta a muzeului de arheologie.
El gazduieste si o colectie numeroasa de stele din marmura cu epigrame funerare de genul "Salutare trecatorule, mergi mai departe, fara incetare".

Langa muzeu a fost reconstituit un complex funerar, cunoscut sub numele de "mormantul cu papirus", ce dateaza din secolul IV i. Hr. El a fost descoperit cu ocazia construirii stadionului din Mangalia. Tot atunci a fost dezvelit si un ring de piatra cu un diametru de 13 metri, in mijlocul caruia se afla un sarcofag.

In prezent, incaperea incearca sa reconstituie forma mormantului tumular. In jurul mormantului sunt aranjate fragmente arhitectonice descoperite pe intreg teritoriul Mangaliei.

Pe sarcofag au fost gasite doua coroane de frunze de laur din bronz aurit, probabil o dovada ca cel depus acolo era un cetatean important al Callatisului.

Pentru arheologi, surpriza a constat in descoperirea unui papirus in sarcogfag, apreciat ca fiind o piesa deosebit de rara pentru Europa de Sud-Est. Papirusul era scris in limba greaca, cu o cerneala de culoare maron si, potrivit cercetatorilor, putea fi un talisman pentru viata de apoi sau o lucrare artistica apartinand defunctului.

Insa papirusul a fost preluat de specialisti din fosta U.R.S.S. si dus la Moscova pentru a fi descifrat, dar pana acum nu a fost inapoiat Romaniei.Daca ati obosit dupa o zi intreaga de plimbat printre ruine, atunci puteti poposi pentru odihna la unicul edificiu medieval al Mangaliei: moscheea Esmahan-Sultan, construita in stil maur.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.