Mandru de a fi roman

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Deci la ce se refera mandria de a fi roman ?
Eu sunt ardelean fiindca satul in care m-am nascut este in Transilvania. In strainatate mi-ar fi rusine sa am aceeasi nationalitate cu cersetorii de profesie. De fapt fiind blond cu ochii albastri nimeni nu banuieste macar ca m-as trage de pe meleagurile salbatece din estul Europei, deci n-am avut nici o data neplacerea de a fi nevoit sa ma prezi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mandru de a fi roman

Deci la ce se refera mandria de a fi roman ?
Eu sunt ardelean fiindca satul in care m-am nascut este in Transilvania. In strainatate mi-ar fi rusine sa am aceeasi nationalitate cu cersetorii de profesie. De fapt fiind blond cu ochii albastri nimeni nu banuieste macar ca m-as trage de pe meleagurile salbatece din estul Europei, deci n-am avut nici o data neplacerea de a fi nevoit sa ma prezint Roman, nu Rrom.Despre cum este perceputa Romania un exemplu de pe la inceputul secolului anterior.

Mama, intr-o calatorie turistica, traversa marea Baltica pe o furtuna groaznica. Sugestionandu-se ca ar fi murit ia trecut raul de mare si a iesit pe punte. Bineinteles ca a fost gratulata cu vesta de salvare si zgarda scurta , iar un ofiter neamt sa apropiat sa se convinga ca nu tinde sa se sinucida.

Vazand-o lucida si linistita a intrebat-o daca a mai fost pe mare si unde. La raspunsul "Da! Pe marea Neagra" a obiectat: "Dar ce ai cautat printre canibalii de acolo?" Bineinteles i-a crapat obrazul de rusine la raspunsul ei "sunt un canibal din regiune!" Asta se petrecea cam prin 1930. Nici astazi Romania nu este mai bine cunoscuta.

La ce serveste deci mandria de a fi roman ? As fi mai linistit daca romanii ar fi considerati si astazi canibali respectabili in loc de a fi interpretati ca Rromi cersetori.
Oare numai Rromii ne-au denigrat tara? Nicidecum ! Sunt sumedenii de neaosi romani care se comporta mai rau decat cei mai rai Rromi. Un mic exemplu:

O mica intreprindere de constructii construieste in Germania un spital. Peste 150 oameni construiesc in 2 ani un obiectiv care ar putea fi realizat de 15 localnici in cel mult trei luni. Intamplator complexul spitalicesc care are si laboratoare in componenta este inconjurat de o imprejmuire pazita. Intrarea muncitorilor se face pe fise de pontaj la trecerea prin poarta imprejmuirii.

Pe aceasta fise au fost pontate orele de intrare si iesire care pot fi asimilate cu orele lucrate. Cand, la o sesizare a unui oarecare nemultumit, organele competente au comparat pontajul, pe fisele santierelor oamenii erau legal pontati cu cate 8 ore dar pe fisele de poarta ei sedeau pe santier aproape timpul dublu. Nici macar retributia cuvenita pe baza pontajului falsificat nu intra in buzunarul muncitorilor. Sub diferite pretexte erau obligati a semna actele de retribuire normale, dar sa primeasca cca.

50% din suma cuvenita. Oricum era mult mai mult decat ar fi castigat in tara, deci toti erau multumiti. Dar nici nemtii nu mai sunt nemtii dinaintea crizei. Organele competente au facut mare tam-tam pentru retribuirea injusta constatata, au incasat amenzi substantiale, dar nimeni nu a obligat santierul sa retribuie corect oamenii.

Deci o goana pentru venituri la buget, nu grija fata de muncitorii obiditi. Ce mi-e furtul prin inselare a jumatate din munca efectuata sau cersitul? Cred ca Romanii implicati, culti, instruiti, cu o presupusa etica severa si prestanta sunt mult mai culpabili decat intinderea mainii pe la colturi.Sa fiu mandru ca am aceeasi nationalitate cu acesti hoti, care nu sunt nicidecum o oarecare minoritate? Sa ma fereasca Dumnezeu.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.