Mandatul fara reprezentare

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.80

nivel: Facultate

• Conventia nu este prin ea insasi ilicita
Exceptie: daca a fost intrebuintata in scopuri ilicite, pentru incalcarea sau eludarea unor dispozitii legale, imperative sau prohibitive (frauda de lege), atat conventia dintre mandant si mandatarul ocult, cat si actul incheiat cu tertul cocontractant vor fi nule. Ex. daca mandantului personal ii este interzisa incheierea actului respectiv.<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mandatul fara reprezentare

• Conventia nu este prin ea insasi ilicita
Exceptie: daca a fost intrebuintata in scopuri ilicite, pentru incalcarea sau eludarea unor dispozitii legale, imperative sau prohibitive (frauda de lege), atat conventia dintre mandant si mandatarul ocult, cat si actul incheiat cu tertul cocontractant vor fi nule. Ex. daca mandantului personal ii este interzisa incheierea actului respectiv.

• Raporturile dintre mandant si mandatar (persoana interpusa)
Daca nu suntem in prezenta fraudei la lege, se reglementeaza potrivit regulilor de la mandat. Ca si mandatarul cu reprezentare, persoana interpusa este obligata sa predea mandantului tot ceea ce a primit in executarea mandatului. Daca tertul este partas la simulatie, actul incheiat cu mandatarul va produce efecte si fata de el in conditiile regulilor aplicabile mandatului cu reprezentare.

In caz de neexecutare a obligatiilor de catre mandatarul ocult, mandantul poate intenta o actiune in declararea simulatiei pentru a inlatura aparenta creata prin actul public (dar nereal).
In acest scop, este necesar sa se faca dovada simulatiei prin actul juridic secret (real) - act scris sau inceput de dovada scrisa si utilizarea probei cu martori si prezumtii, daca a existat o imposibilitate (fie si morala) de a-si procura o dovada scrisa.

• Efecte fata de tertii de buna credinta, care nu cunosc realitatea, inclusiv cocontractantul care nu a fost partas la simulatie, mandatarul apare ca adevaratul contractant si va deveni personal creditor sau debitor ori titular al dreptului real.
Intre terti si mandant nu se stabilesc raporturi juridice. Ei pot actiona unul impotriva altuia numai pe calea actiunii oblice (subrogandu-se in drepturile mandatarului) sau pot cere ca mandatarul sa le cedeze actiunea sa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.