Mandatul cu reprezentare

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.65

nivel: Facultate

Principala deosebire dintre contractul de mandat si contractul de munca sau contractul de antrepriza, consta in aceea ca mandatul are ca obiect (principal) incheierea de acte juridice cu tertii si, de regula, mandatarul este reprezentantul mandantului, in timp ce contractul de munca sau de antrepriza are ca obiect acte sau fapte materiale si intelectuale prestate pentru cealalta parte contractanta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mandatul cu reprezentare

Principala deosebire dintre contractul de mandat si contractul de munca sau contractul de antrepriza, consta in aceea ca mandatul are ca obiect (principal) incheierea de acte juridice cu tertii si, de regula, mandatarul este reprezentantul mandantului, in timp ce contractul de munca sau de antrepriza are ca obiect acte sau fapte materiale si intelectuale prestate pentru cealalta parte contractanta, iar salariatul, respectiv antreprenorul (arhitectul), nu are calitatea de reprezentant.

Salariatul poate primi imputernicire de reprezentare din partea unitatii (ex. pt achizitionarea de bunuri) -> va avea calitatea de mandatar. Antreprenorul poate fi imputernicit sa incheie anumite acte juridice in numele clientului (ex. sa obtina avize sau autorizatii din partea organelor competente). Pe de alta parte, un liber profesionist care, de regula, este un reprezentant (mandatar), nu intotdeauna va avea aceasta calitate. Ex. avocatul care da numai consultatii juridice sau care acorda numai asistenta juridica, fara puteri de reprezentare, are - in raporturile civile - de regula, calitatea de antreprenor, nu de mandatar.

2. Forma mandatului. Mandatul este, de regula, un contract consensual, care ia nastere prin simplul acord de vointa al partilor, fara a fi supus vreunei forme speciale, "mandatul poate fi dat in forma scrisa sau chiar verbala ori in mod tacit" (art. 1533 C. civ).
In practica, mandatul este constatat de obicei printr-un inscris numit procura sau imputernicire. Procura, ca negotium, este un act juridic unilateral (exprimand vointa mandantului, oferta de mandant), iar ca instrumentum, este inscrisul in care se enumera actele juridice ce urmeaza sa fie indeplinite de mandatar (procurator) in numele mandantului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.