Manastirea Visina

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.58

nivel: Gimnaziu

Mănăstirea Vișina este ctitorie a lui Mircea cel Bătrân fiind socotită una din cele mai vechi lăcașuri din țară.Unul dintre cele mai importante hrisoave este cel de la 15 dec. 1514.

Un document din 22 aprilie 1519 ne dovedește că acestei mănăstiri, printr-un hrisov din Pitești i se confirmă de către domnitorul Neagoe Vodă Basarab stăpanirea peste jumătate din moșia proprietarului Ba[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Manastirea Visina

Mănăstirea Vișina este ctitorie a lui Mircea cel Bătrân fiind socotită una din cele mai vechi lăcașuri din țară.Unul dintre cele mai importante hrisoave este cel de la 15 dec. 1514.

Un document din 22 aprilie 1519 ne dovedește că acestei mănăstiri, printr-un hrisov din Pitești i se confirmă de către domnitorul Neagoe Vodă Basarab stăpanirea peste jumătate din moșia proprietarului Baiul cu care se învecina.Un alt document este din 13 feb. 1599 prin care domnitorul Mihai Viteazul dăruiește tot Mănăsirii Vișina alte moșii pe care erau așezate sate ai căror locuitori devin clăcași.

Mănăstirea Vișina avea multe moșii, iar satele erau obligate sa plătească taxe care creșteau de la un an la altul.Moșiile mănăstirii se întindeau cât se auzea clopotul. Nemaiputând răbda, țăranii au omorât un călugăr, au luat clopotul și-au vrut să-l treacă Jiul, dar apa fiind mare, n-au putut, clopotul căzand în râu.

De atunci, se zice, că, de câte ori apa Jiului crește, ajungând în locul unde a căzut clopotul, valurile vuiesc cumplit și împrăștie până departe un murmur prelung de bronz tremurând.Pentru că s-a făcut omor, mănăstirea a fost părăsită.

Mănăstirea a fost construită în formă ovală, din piatră de râu iar pentru colțuri s-au folosit blocuri de lut ars în formă de paralelipiped.

Zidul a putut rezista interperiilor atâtea secole pentru că mortarul avea în compoziția lui mult var, iar în interiorul zidului existau două schelete de lemn ce îndeplineau același rol ca fierul beton din construcțiile actuale.În construcția acestei mănăstiri s-au îmbinat armonios elementele stilului bizantin.

Ruinele acestei mănăstiri se înalță și astăzi în dreapta Jiului alături de o altă mănăstire reînfințată în anul 1994 prin strădania Mitropolitului Nestor Vornicescu.

Obiectivul a fost ca biserica paraclis a Sf. Mănăstiri Vișina să fie structurată din punct de vedere al spațiului, pe orizontală de la V-E.
Structura a fost realizată din lemn de stejar cu infrastructura din beton și piatră.


DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.