Manastirea Lainici

3x puncte

categorie: Religie

nota: 7.97

nivel: Gimnaziu

Ctitoria Mănăstirii Lainici este legată de trei etape consecutive:
1) Etapa ipotetică și tradițională a Sf. Nicodim sec XIV. Valea Jiului oferea locuri admirabile pentru viața monarhică, sihastră. Sf. Nicodim a ctitorit o mulțime de mănăstiri la poalele Carpaților, ce au constituit adevărați piloni de susținere ai Ortodoxiei. Cronica ritmată de la Mănăstirea Prâslop arată că Sf.Nicodim s-a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Manastirea Lainici

Ctitoria Mănăstirii Lainici este legată de trei etape consecutive:
1) Etapa ipotetică și tradițională a Sf. Nicodim sec XIV. Valea Jiului oferea locuri admirabile pentru viața monarhică, sihastră. Sf. Nicodim a ctitorit o mulțime de mănăstiri la poalele Carpaților, ce au constituit adevărați piloni de susținere ai Ortodoxiei. Cronica ritmată de la Mănăstirea Prâslop arată că Sf.Nicodim s-a așezat într-o peșteră pe Valea Jiului ,,la Surduc”, deci lângă Mănăstirea Lainici.

2) Etapa de atestare documentară a Schimnicului Atanasie (sec. XVIII).În 1784, Schimnicul Atanasie este trimis la Tismana pentru a reînvia Mănăstirea Lainici, după ce a fost distrusă de generalul Bukow, unde adună din nou o obște de 30 de monarhi.

3) Etapa reconstruirii de către gorjeni la începutul sec. XIX, biserica actuală din zid (cea veche). După moartea Schimnicului Atanasie , între 1810-1817, câțiva boieri din Târgu-Jiu au construit actuala biserică din zid a Mănăstirii Lainici, care a fost sfințită cu hramul ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”.

Cele dintâi două biserici, nicodimiană și anastasiană, biserici strict monahale, au fost construite din lemn, după modelul dacic, oltean si transilvan, dispărute complet. A treia biserică, de zid gros de peste un metru, este cea actuală (cea veche) fără nicio modificare. Actuala biserică a fost zidită pe temeliile uneia mai vechi, iar cei care au încercat o istorie a Mănăstirii Lainici au pornit de la inscripția bisericii care poartă data de 1817.

Primul război mondial a fost nemilos față de această mănăstire, distrugând-o complet; trupele germane au intrat cu caii chiar și în biserică, făcând focul în ea și profanând-o peste măsură.
În 1929 a fost trimis de la Mănăstirea Frăsinei un grup de 6 monahi care au ridicat din ruine mănăstirea.

Între 1947-1957 Mănăstirea Lainici este lovită iarăși fără milă. Muncitorii care lucrau la construirea căii ferate Bumbești-Livezeni precum și la modernizarea drumului național, au devastat și au afectat viața bisericească asemena unor invadatori păgâni, ocupând toate terenurile mănăstirii și amplasând aici barăci.

În 1961 venind la conducere regimul comunist, Mănăstirea Lainici este desfințată ca mănăstire independentă, rămânând cu titlul de ,,casă de oaspeți”. Până în 1970 ușile bisericii au fost închise cu lacătul, nemapermițându-se să se facă slujbe decât în unele duminici și sărbători religioase.

În 1975 a venit ca stareț P.C. Arhim.Caliopie Georgescu, care a început să facă unele îmbunătățiri în viața mănăstirii-introduce din nou slujbele de la miezul nopții și nemâncarea de carne în obște.După Revoluția din 1989, ca urmare a afluenței crescânde de credincioși, se simțea nevoia unei biserici mai mari și mai încăpătoare și în iulie 1990 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică-catedrală, de către Înalt Prea Sfințitul Mitropolit Nestor al Olteniei.

Această biserică-catedrală este inedită prin planul său arhitectonic, cuprinzând două biserici suprapuse asemeni împărțirii istoriei creștine în două biserici fundamentale (prima perioadă de la anul 1 până la anul 313 adică până la Edictul de la Milano al Împăratului Constantin cel Mare – perioada bisericii din catacombe și a doua perioadă de la anul 313 până în zilele noastre).

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.