Manangementul afacerilor internationale

3x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cursul este integrat in celelalte discipline, in mod deosebit in pachetul disciplinelor de Marketing international, Politici de marketing, Negocieri si uzante de protocol, oferind cunostintele necesare conducerii stiintifice a firmei in mediul afacerilor de piata concurentiala.
Sinteza este un instrument util pentru formarea, la studenti, a unei imagini sintetice cu privire la activitatea m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Manangementul afacerilor internationale

Cursul este integrat in celelalte discipline, in mod deosebit in pachetul disciplinelor de Marketing international, Politici de marketing, Negocieri si uzante de protocol, oferind cunostintele necesare conducerii stiintifice a firmei in mediul afacerilor de piata concurentiala.
Sinteza este un instrument util pentru formarea, la studenti, a unei imagini sintetice cu privire la activitatea manageriala, cu mentiunea ca NU se substituie cursului, ci il completeaza, facilitand o insusire mai buna a ideilor forte ale managementului, prin studiul individual al bibliografiei recomandate.

1. MANAGEMENTUL SI ACTIVITATEA MANAGERIALA
1.1. Aspecte esentiale ale gandirii si practicii manageriale. Preocuparile oamenilor in directia asigurarii unui caracter coerent activitatilor sociale, economice, militare etc. au dus la aparitia si dezvol-tarea stiintei conducerii - cunoscuta si sub denumirea de management.

Conceptul de management s-a cristalizat in secolul al XIX-lea si s-a dezvoltat si perfectionat treptat in secolul al XX-lea, mai cu seama in a doua sa jumatate.Aparitia si dezvoltarea managementului ca stiinta a conducerii a fost istoriceste legata de o serie de fenomene care s-au manifestat in evolutia omenirii: sporirea rolului specialistilor in conducerea activitatii institutiilor; cresterea complexitatii si diversitatii productiei bunurilor de tot felul; amplificarea revolutiei stiintifice, tehnice si tehnologice; extinderea specializarii si cooperarii in productie etc.

Definirea si explicarea termenului management a preocupat o multime de specialisti straini si romani in domeniu, astfel ca literatura de specialitate a reusit sa clarifice oarecum acest aspect. Managementul este un proces de proiectare si mentinere a unui climat in care indivizii, muncind impreuna in colectiv, realizeaza eficient scopurile stabilite. Apreciem ca din aceasta definitie se desprind o serie de idei: mana-gementul se aplica la toate tipurile de organizatii si la toate nivelurile ierarhice; ca manageri, cei stabiliti cu astfel de atributii, indeplinesc functii de conducere (de previziune, de organizare, de decizie, de antrenare, de coordonare, de control);

Scopul principal al managementului este de a crea conditiile necesare realizarii de catre mai multi indivizi a obiecti-velor propuse, a unor teluri comune; managementul este legat de activitatile unui grup, ale unei structuri, ceea ce inseamna eficienta si/sau efica-citate; managementul are un pronuntat caracter pragmatic, faptic, real, impunand actiunile de succes si justificand neimplinirile in plan social.Managementul este, in acelasi timp, o stare de spirit, o viziune, o anumita maniera de abordare si chiar o mentalitate, un fler de dirijare a eforturilor oamenilor pentru indeplinirea obiectivelor, scopurilor, telurilor propuse in conditii de inalta eficienta/eficacitate.

1.2. Managementul - practica, arta si stiinta. In activitatea omenirii, mai intai de toate a fost practica. Practica inseamna idei, gandire, iscusinta, indemanare, aplicarea anumitor proceduri (metodo-logii) si tehnici in vederea realizarii unui obiectiv, atingerii unui scop (punerea in opera a ideilor).

Arta este legata de practica si, de-a lungul istoriei, a precedat stiinta. Altfel spus, arta nu este altceva decat o punte de legatura intre practica si stiinta. Arta inseamna intrebuintarea cu iscusinta a fortelor si mijloacelor disponibile pentru asigurarea succesului oricarei actiuni, indiferent de domeniul in care se manifesta, cu eforturi si cheltuieli cat mai mici obtinand in schimb efecte majore.
Arta este inspiratie, indemanare, vocatie, talent, intuitie, iscu-sinta, dibacie, ingeniozitate, abilitate, pricepere, maiestrie.

La inceput au fost conducatori autodidacti, care aveau anumite calitati si abilitati manageriale innascute, stiau sa se impuna in fata grupurilor de indivizi prin prestigiul pe care il aveau, prin iscusinta si dibacia cu care indrumau oamenii din subordine (erau cunoscuti si recunoscuti).Cei care conduc, pe langa cunoasterea riguroasa a principiilor, regulilor si metodelor elaborate de stiinta conducerii, trebuie sa posede aptitudini si talent in aplicarea lor in practica pentru atingerea unui scop, ceea ce constituie, si dupa opinia noastra, o arta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.