Managerii si leadershipul

3x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Materia prima a managerilor o reprezinta potentialul subordonatilor si propriul lor talent de a conduce. Managerii exercita in mod permanent, integral sau partial, functii de previziune, organizare, coordonare, antrenare si evaluare, referitoare la procesele de munca exercitate de subordonatii lor. Ca urmare, sfera competentelor, sarcinilor si responsabilitatilor atribuite managerilor este sensibi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managerii si leadershipul

Materia prima a managerilor o reprezinta potentialul subordonatilor si propriul lor talent de a conduce. Managerii exercita in mod permanent, integral sau partial, functii de previziune, organizare, coordonare, antrenare si evaluare, referitoare la procesele de munca exercitate de subordonatii lor. Ca urmare, sfera competentelor, sarcinilor si responsabilitatilor atribuite managerilor este sensibil mai mare comparativ cu cea a cadrelor de executie, reflectare fireasca a specificitatii si amplorii obiectivelor ce le revin.

Specificul proceselor manageriale se reflecta atat in proportia superioara in care managerii trebuie sa posede o serie de calitati, cunostinte, aptitudini si comportamente necesare tuturor componentilor firmei (inteligenta, memoria, spiritul de observatie, capacitatea de concentrare, sanatatea, caracterul) cat si o serie de cunostinte si aptitudini specifice acestui domeniu.

Pe langa calitatile native mentionate, managerii trebuie sa posede intr-o proportie sporita si o serie de cunostinte economice, psiho-sociologice, juridice, tehnice, matematice si statistice, de cultura generala, carora trebuie sa li se alature aptitudini de autoperfectionare continua, de a lucra in echipa, etc. De regula, cu cat nivelul ierarhic este mai ridicat, cu atat calitatile native, cunostintele si aptitudinile manageriale sunt necesare cu intensitati superioare, diminuandu-se in schimb ponderea cunostintelor, deprinderilor si aptitudinilor de executie.

Rezultanta calitatilor, cunostintelor si aptitudinilor, a talentului si pregatirii managerilor, indiferent de nivelul ierarhic, sex, varsta, o reprezinta capacitatea manageriala / leadershipul. In esenta, prin aceasta se desemneaza influenta interpersonala pe care o exercita un manager asupra subordonatilor in procesul stabilirii si, indeosebi, al realizarii obiectivelor.

Schimbarile survenite in ultimul timp in planul teoriei si practicii managementului firmei s-au reflectat tot mai pregnant in tendinta de trecere de la un management amatorist, empiric, catre un management profesionist, stiintific; intre modalitatile concrete prin care se manifesta profesionalizarea managementului, un rol esential revine cristalizarii profesiunii de manager, al carei specific este ca presupune o formatie de baza, d nivel superior sau mediu, intr-o specialitate, o anumita experienta in munca, de preferinta in domeniul condus, la care se adauga, ulterior, cel mai adesea dupa ce s-a exercitat o anumita perioada si un post managerial, o instruire specializata in domeniul managementului in cadrul unei institutii de invatamant.

Modul de a concepe si realiza procesele si relatiile manageriale, actiunile si comportamentul utilizat cu precadere de catre manageri difera intr-o anumita masura in functie de o serie de factori, precum: personalitatea managerilor, amploarea competentelor acordate acestora, potentialul si personalitatea subalternilor, natura proceselor de munca implicate, cultura firmei, intensitatea si continutul organizatiei sindicale, etc. Rezultanta acestor factori o reprezinta existenta mai multor tipuri de manageri si, implicit, a mai multor stiluri manageriale.

Prin tip de manager desemnam ansamblul de caracteristici principale referitoare la calitatile, cunostintele si aptitudinile proprii unei categorii de cadre de conducere, ce le confera, in esenta, aceeasi abordare in ce priveste aspectele de baza ale proceselor si relatiilor manageriale, ale comportamentului managerial, cvasipermanente, deosebite de ale altor manageri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.