Managementul viitorului

3x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Liceu

19.1.1. De la Taylor si Fayol la Maynard si Mehrtens
Pe masura ce competitia globala se accentueaza tot mai mult, pe masura ce UE sub forma unui Stat Federal European se impune ca un actor global alaturi de SUA sau Japonia, diversi leaderi de opinie, inclusiv teoreticieni in management, amplifica problematica curenta cu privire la directiile strategice de dezvoltare a unei tari/regiuni. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul viitorului

19.1.1. De la Taylor si Fayol la Maynard si Mehrtens
Pe masura ce competitia globala se accentueaza tot mai mult, pe masura ce UE sub forma unui Stat Federal European se impune ca un actor global alaturi de SUA sau Japonia, diversi leaderi de opinie, inclusiv teoreticieni in management, amplifica problematica curenta cu privire la directiile strategice de dezvoltare a unei tari/regiuni.

Intre astfel de abordari teoretice si directii sugerate se accepta tot mai mult ideea ca institutia managementului joaca un rol esential atat la nivel microeconomic cat si la nivel macroeconomic; in fapt, succesele obtinute de catre companii se reflecta imediat in plan macroeconomic si in nivelul de trai al cetatenilor, ceea ce justifica "mixajul" intre cele doua viziuni.

Mari ganditori precum Alvin Toffler, Peter Drucker sau alti analisti precum Maynard, Mehrtens, Buckingham, Coffman, Harrington & Harrington, Tom Brown, Mintzberg, Anderson, Fukuyama, Dertouzos, Korten, Certo, Dessler, Huczynski si Buchanan etc. incearca, explicit sau nu, sa sugereze raspunsuri la anumite intrebari fundamentale: Cum va fi structurata corporatia/compania din urmatoarele doua/trei decenii?; Care vor fi practicile zilnice de afaceri in viitor? Cum se vor construi si functiona echipele de management in viitor?

Ce rol vor juca retelele de computere in afacerile de maine? Care va fi nivelul de constiinta al salariatului in 2050? Cum va putea fi el motivat? Care va fi tipul de management aplicat de corporatia viitorului?; Care vor fi modelele/teoriile ce vor sta la baza acestui management aplicat?; Care va fi locul componentei etice in afaceri? Cum va fi solutionata problematica protejarii mediului inconjurator?

In ceea ce priveste tipul si structura organizatorica a corporatiei din viitor, daca tinem seama de aspectele invocate in prima parte a lucrarii, respectiv interdependenta dintre functia de planificare si cea de organizare in management, atunci trebuie sa reiteram ideea privind conexiunea dintre misiune, obiective, strategie si dimensiunea/structura organizatiei. Asadar putem "creiona" structura firmei din viitor numai in masura in care vom anticipa constrangerile/restrictiile ce vor surveni in definirea misiunii acestui tip de firma.

Aproape toate opiniile analistilor autorizati inclina spre ideea ca problematica actuala a mediului inconjurator va conditiona direct succesul/prosperitatea firmei din viitor, deci mediul va deveni o componenta obligatorie in definirea misiunii oricarei firme/organizatie. Astfel, chestiuni precum mediul, incalzirea globala, stratul de ozon, tehnologiile ecologice, exploatarea oceanului planetar etc. vor deveni tot atatea conditionari/oportunitati pentru afacerile din viitor; fara indoiala, spune Toffler, trebuie sa negociem intre avantajele economice imediate si sanatatea sociala si ecologica pe termen lung.

In sensul invocat, analistii sugereaza directii/oportunitati pentru oamenii de afaceri ce gandesc in perspectiva, directii ce pot fi avute in vedere inclusiv de catre firmele romanesti. Pe masura ce aceste firme se vor confrunta cu competitia dura de pe piata comunitara, adica spatiul UE, ele vor fi obligate sa isi dezvolte gandirea strategica pentru a supravietui. Adiacent, afacerile de maine, in masura in care sunt "gandite" drept proiecte de succes, proiecte care sa conduca la castigatori in competitia globala, vor trebui in mod obligatoriu sa recurga masiv la exploatarea retelelor de computere, comunicarea wireless si procesarea cunostintelor ca resursa distincta.

Pentru a intelege mai bine impactul economic al Pietei Informationale in viitor, Dertouzos a recurs la evaluari extrem de riguroase; consecintele viitoare cu privire la valoarea informatiei conduc inspre descoperiri tulburatoare, spune el; pe de o parte, cantitatea mare de "info-deseuri" va fi tot mai greu de gestionat in viitor; pe de alta parte, se va accentua prapastia dintre "bogati" si "saraci" la nivel global daca nu se va face nimic pentru a opri acest trend.
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.