Managementul sistemelor informatice

1x punct

categorie: Informatica

nota: 8.45

nivel: Facultate

Membrii unei asociatii stiintifice internationale trebuie sa-si trimita in mod frecvent documente de munca. Aceste trimiteri sunt intotdeauna adresate unui singur atat membru si, in functie de importanta documentului, cel care efectueaza trimiterea poate decide expedierea documentului prin posta electronica (e-mail), curierat normal sau prin fax. Toate documentele sunt compuse dintr-o parte princi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul sistemelor informatice

Membrii unei asociatii stiintifice internationale trebuie sa-si trimita in mod frecvent documente de munca. Aceste trimiteri sunt intotdeauna adresate unui singur atat membru si, in functie de importanta documentului, cel care efectueaza trimiterea poate decide expedierea documentului prin posta electronica (e-mail), curierat normal sau prin fax. Toate documentele sunt compuse dintr-o parte principala, constituind corpul documentului, din una sau mai multe anexe. Fiecare expediere identifica documentul transmis printr-un numar de ordine.


1. Comentati diagrama claselor prezentata mai jos precizand semnificatia simbolurilor utilizate. Completati diagrama indicand cardinalitatile.


2. Transformati diagrama in schema conceptuala entitate-asociere1. Diagrama propusa spre studiu prezinta urmatoarele clase-entitati:

a) Clasa-entitate "MEMBRU";
b) Clasa-entitate "DOCUMENT". Aceasta clasa este la randul ei compusa din doua clase: clasa "CORP" si clasa "ANEXA".
Aceasta compozitie este simbolizata grafic printr-un romb plin (♦), asezat spre clasa compusa.
c) Clasa-entitate "CANAL". Aceasta clasa joaca rolul de super clasa pentru urmatoarele 3 subclase: "INTERNET", "POSTA", "FAX". Aceasta generalizare/specializare este simbolizata grafic printr-un triunghi gol ( ), asezat spre clasa generala (superclasa).

Legaturile care se stabilesc intre clase (relatii) sunt simbolizate prin linii.

In opinia mea, clasa "MEMBRU" este o clasa entitate si nu o clasa actor, pentru ca din enuntul problemei nu reiese un interes anume de studiu asupra acestui ansamblu de obiecte. De altfel, nu exista nici roluri bine definite cu privire la activitatea pe care o desfasoara in cadrul asociatiei stiintifice.

Prin urmare, aceasta clasa nu raspunde cerintei formulate in suportul de curs: "clasele actori permit reprezentarea rolurilor atribuite in activitatile organizate care fac parte din sistemul informational studiat".

Pe de alta parte, daca se considera relevanta aceasta diferentiere, clasa "CANAL" ar putea fi considerata o clasa actor, dat fiind rolul sau evident in cadrul activitatii, respectiv cel de transmitere a documentelor.

In ipoteza ca avem de-a face cu trei clase entitati se poate considera ca "MEMBRU" si "CANAL" sunt clase de entitati de referinta (dat fiind caracterul lor stabil), iar "DOCUMENT" o clasa de entitati de gestiune (caracterul lor de permanenta transformare fiind subinteles).

2. a) varianta simplificata

Dat fiind faptul ca expedierea documentelor intre membrii asociatiei reprezinta o actiune care poate fi reprezentata mai degraba printr-o asociere intre entitatile "MEMBRU" si "DOCUMENT", decat printr-o entitate distincta propun urmatoarea varianta a MCD:
Intre entitatile "MEMBRU" si "DOCUMENT" se stabilesc doua asocieri (doua relatii): "EXPEDIAZA" si "PRIMESTE". Se poate vorbi de o restrictie de incluziune intre cele doua asocieri intrucat un membru nu poate primi un document decat in masura in care acesta a fost anterior expediat.

Din schema de mai sus reiese ca un membru poate sa nu expedieze nici un document sau sa nu primeasca nici un document, insa la fel de bine ar putea sa expedieze sau sa primeasca "n" documente
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.