Managementul si relatiile juridice ale firmelor

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.90

nivel: Facultate

Specialistii modeleaza imaginea viitoare a mediului si studiaza impactul acestuia asupra firmei, stabilind momentele decizionale strategice. Daca firma doreste sa raspunda strategic la modificarile previzibile ale mediului ambiant, atunci deciziile privind schimbarile strategice trebuie stabilite cu anticipatie.

Formularea modificarilor in strategia firmei se poate realiza cu ajutor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul si relatiile juridice ale firmelor

Specialistii modeleaza imaginea viitoare a mediului si studiaza impactul acestuia asupra firmei, stabilind momentele decizionale strategice. Daca firma doreste sa raspunda strategic la modificarile previzibile ale mediului ambiant, atunci deciziile privind schimbarile strategice trebuie stabilite cu anticipatie.

Formularea modificarilor in strategia firmei se poate realiza cu ajutorul tehnicii "analizei golurilor" Potrivit acestei tehnici se calculeaza timpul de reactie necesar firmei de a raspunde la modificarile mediului ambiant. Daca firma doreste sa raspunda strategic la schimbarile previzionate ale mediului ambiant, atunci modificarile in strategie vor trebui facute inainte de producerea schimbarilor in mediul ambiant al firmei, pentru a evita aparitia unui "gol" intre parametrul strategic (rentabilitate, folosire capacitati, vanzari, etc.) si noile caracteristici ale mediului ambiant.

Principalele elemente componente ale strategiei sunt:
1) Obiectivele, care au in vedere orizonturi indelungate de timp, de regula 3-5 ani si se refera la activitatea de ansamblu a firmei sau la componentele majore ale acestor activitati. Un exemplu de obiectiv il poate costitui pentru o firma ca in perioada viitorilor cinci ani sa isi reduca cheltuielile materiale cu 10 lei la 1 mie lei productie marfa.

2) Modalitatile pentru realizarea obiectivelor, care in principal se refera la problemele majore ale activitatii firmei, sunt cele pe baza carora se stabileste felul in care este posibila si rationala indeplinirea obiectivelor cuprinse in strategie. Dintre modalitatile strategice se pot mentiona:
- retehnologizarea;
- reproiectarea sistemului de management;
- diversificarea productiei,

- asimilarea de noi produse;
- patrunderea pe noi piete;
- specializarea in productie;
- reprofilarea intreprinderii;
- modernizarea organizarii;
- informatizarea activitatilor;

Cele mai frecvent utilizate sunt cele de natura predominant economica. Adoptarea uneia sau alteia dintre modalitatile strategice mentionate, marcheaza sensibil performantele economice ale activitatii firmei.
Astfel, preconizarea dezvoltarii pe baza informatizarii productiei implica intre altele completarea bazei tehnice prin achizitionarea de tehnica de calcul, celule flexibile de fabricatie pe care procesele de fabricatie sa fie conduse cu calculatorul, modificarea structurii profesionale a fortei de munca, si in primul rand a muncitorilor, reorganizarea sistemelor precedente de pregatire programare, lansare si urmarire a productiei, noi modalitati de dimensionare si stocare a materiilor prime, materialelor, semifabricatelor, produselor finite, etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.