Managementul si gandirea laterala

1x punct

categorie: Management

nota: 9.50

nivel: Facultate

Managementul, ca orice alt domeniu al cunoasterii, trebuie sa aiba sursele sale de înnoire, schimbare, dezvoltare, într-un cuvânt, de evolutie. Si, într-adevar, de când a aparut ca stiinta, în cadrul managementului s-au produs multe schimbari. Istoricii managementului au sistematizat aceste schimbari generând clase care au fost numite “scoli”.

Dar, acest mod de a privi [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul si gandirea laterala

Managementul, ca orice alt domeniu al cunoasterii, trebuie sa aiba sursele sale de înnoire, schimbare, dezvoltare, într-un cuvânt, de evolutie. Si, într-adevar, de când a aparut ca stiinta, în cadrul managementului s-au produs multe schimbari. Istoricii managementului au sistematizat aceste schimbari generând clase care au fost numite “scoli”.

Dar, acest mod de a privi problema reflecta, mai mult, efortul de a delimita niste modele, centrate pe anumite nuclee conceptuale de baza, la care se adauga, apoi, în maniera “bulgarelui de zapada”, structuri noi, relativ omogene din punct de vedere conceptual, pe masura ce se acumuleaza noi informatii. În cadrul fiecarei scoli, se poate defini o linie si un sens de progres propriu, evolutia managementului neînsemnând, în mod necesar, trecerea de la o “scoala” la alta “scoala” de management, chiar daca ele au aparut în momente diferite ale timpului sugerând, oarecum, evolutia.

Ca dovada, multe dintre scolile de management coexista. În cadrul acestei realitati, poate cea mai potrivita optica de a percepe coexistenta acestor scoli, este de a fi asimilate cu imaginea fruct din familia capsunilor în care fiecare sâmbure este un nucleu tematic în jurul caruia se construieste o scoala. Sâmburii reprezinta, însa, doar centre diferite de condensare în masa unei substante comune ce se numeste, generic, management.

Scolile de management au fost delimitate de pe la 1885 începând cu “scoala managementului stiintific” a lui Taylor. În context, P. Drucker afirma, datând astfel aparitia managementului, ca “prima conferinta de management a fost organizata în 1882 de catre Posta Germana si nu a venit nimeni”. Dupa scoala construita pe principiile lui Taylor, au urmat scolile “administrativa”, a “relatiilor umane”, “comportamentala” s.a.m.d. .Astazi, discutam de mai multe abordari în management, abordari care consacra o “anumita metodologie” sau un aparat conceptual specific.

Dar, pe de alta parte, exista si un “management american”, unul “(vest) european”, unul “asiatic”. Ca si valurile marii ele se aduna, se despart si îsi primenesc continuu apele ramânând, totusi, individualizate. Astfel, în cultura afacerilor, Europa a suprapus peste managementul anglo-saxon clasic “preocuparea pentru rolul social al companiilor“, dupa cum afirma directorul pentru Marea Britanie a grupului francez “Vivendi”.

Managementul asiatic este cunoscut pentru abordarile sale colectiviste care au îmbogatit teoriile initiale ale managementului. Iata ce spune în acest sens, G. Soros : “Managerii marilor corporatii germane multinationale s-au considerat în mod traditional îndatorati fata de angajatii lor si marele public, ca si fata de actionarii lor. Economia japoneza s-a caracterizat prin participari încrucisate, iar relatiile au avut deseori întâietate fata de profituri”.

Edward de Bono este autorul conceptului de “gândire laterala” ca si metoda de generare a unor idei noi. Savantul beneficiaza de o mare notorietate fiind un lider al “metodelor de creativitate”. Atât de mare încât astronomii au botezat cu numele sau un asteroid iar, altii, l-au asezat în lista primelor 250 personalitati care au marcat decisiv progresul omenirii. Ce spune de Bono ?

Ca exista o gândire verticala care cauta o anumita solutie pentru o anumita problema “sapând” în adâncimea domeniului din care aceasta face parte. Pe de alta parte, si aici este contributia sa, spectrul solutiilor posibile poate fi mult largit mergând în lateral, adica largind domeniul din care provine problema si cautând variante inedite si insolite de solutionare. Acestei “deplasari” laterale, care nu se încadreaza în modelele cunoscute sau în cliseele obisnuite de rezolvare a unei probleme, de Bono i-a spus “gândire laterala”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.