Managementul serviciilor turistice

1x punct

categorie: Management

nota: 8.81

nivel: Facultate

Piata turismului international este foarte sensibila, cererea turistica fiind detreminata atat de fortele pietei, cat si de numerosi factori exogeni, fara legatura directa cu turismul, dar a caror influenta este bine determinta.

In Romania , dezvoltarea rapida a sectorului turismului, mai ales dupa 1989 a determinat aparitia unor probleme resimtite de agentii economici, care au fost[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul serviciilor turistice

Piata turismului international este foarte sensibila, cererea turistica fiind detreminata atat de fortele pietei, cat si de numerosi factori exogeni, fara legatura directa cu turismul, dar a caror influenta este bine determinta.

In Romania , dezvoltarea rapida a sectorului turismului, mai ales dupa 1989 a determinat aparitia unor probleme resimtite de agentii economici, care au fost nevoiti sa faca fata unor situatii a caror rezolvare impunea abordarea intr-o viziune noua. Complexitatea fenomenului turistic plaseza intr-o pozitie centrla prestatorul de servicii turistice, obligat intr-un fel sau altul sa se implice in toate celelalte activitati care au atingere cu turismul, activitatile turistice fiind parti ale unui intreg care se intrpatrund.

Se poate spunde ca eficienta activitatii firmelor turistice presupune o sincronizare a actiunii tuturor agentilor economici din acest domeniu, in caz contrar, efortul facut de una sau mau multe verigi ale lantului de prestatii va fi anulat de celelalte.

" Activitati umane, cu un continut specializat, avand ca rezultat efecte utile, imateriale si intangibile destinate satisfacerii unei nevoi sociale."Ioncica Maria, Economia serviciilor, Ed. Uranus, Bucuresti 1999

Intre orientarile fundamntale ale economiei moderne se remarca dezvoltarea si diversificarea serviciilor, constituite astazi intr-un sector distinct al economiei. Caracterizate printr-un dinamism inalt, serviciile isi pun amprenta asupra activitatii desfasurate de celelalte sectoare ale economiei, asupra modului de valorifiacre a resurselor umane si materiale, avand o contributie majora la progresul economic si social.

In literarura de specialitae exsta o varietate de definitii, care fie incearca sa delimiteze sfera serviciilor de cea a bunurilor, sa clarifice o serie de aspecte legate de ceea ce inseamna servicii, intalnindu-se o serie de termeni ca : "service industry", "service products", "service occupations", "service functions" si sa evidentieze caracretisticile serviciilor, fie pun accentul pe efectele obtinute, fie surprind particularitati ale serviciilor, fie sunt legate de caracterul muncii depuse in sfera serviciilor.

Aparteneta turismului la sfera tertiarului deriva din continutul activitatii, care ia forma unei suite de presttii si din contunutul produsului turistic, care este rezultatul asocierii denture resurse si servicii. Turismul reprezinta unul denture domeniul tertiarului unde nu se opereaza cu servicii pure, activitatea avand un caracter complex. In plus, tursmul se particularizeaza prin prezenta in continutul sau a unei largi game de servicii din domenii bine conturate, mult diferite intre ele.

Serviciile turistice reprezinta acele activitatii ce au ca obiect satisfacerea tuturor nevoilor turistilor, atat in perioada de deplasare, cat si in legatura cu aceasta.In consecinta o parte din activitatile ce fac parte din prestatia turistica vizeaza acoperirea unor necesitati obisnuite, cotidiene (odihna, hrana), iar alta parte prezinta caracteristici specifice turismului.

Prin natura sa, serviciul turistic trebuie sa conduca al refacerea capacitatii de munca simultan cu petrecere placuta si intructiva a timpului liber. In plus, el trebuie sa contribuie la imbogatirea bagajului de informatii, cunostinte si deprinderi ale turistului, ceea ce imprima serviciilor turistice, si implicit turismului, caracterul de important instrument in realizarea unei noi calitati a vietii.

De asemenea, serviciul turistic, prin continutul sau trebuie sa asigure odihna activa a turistului, care tinde sa devina o componenta tot mai importanta a acestuia ca urmare a reducerii saptamanii de lucru sia cresterii dimensiunilor timpului liber, reprezentand totodata un procedeu modern, eficient de deconectare, de tratament pentru ameliorarea consecintelor nefavorabile ale suprasolicitarii nervoase.

Pentru aceasta trebuie sa se diversifice agrementul traditional pentru sporirea atractivitatii manifestarii turistice, prin conceperea unor vacante turistice cu posibilitati multiple de desfasurare a unei odihne active: sportive, culturale artistice, simularea unor pasiuni, cursurid e initiere sau aprofundare, pentru parcticarea unor meserii artizanale, cunoasterea specificului bucatariilor locale, pentru invatarea unor limbi straine s.a.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.