Managementul serviciilor publice

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.83

nivel: Facultate

Functia educativa este foarte general considerata serviciu public. Aceasta functie a fost, din punct de vedere istoric, in cea mai mare parte a tarilor europene, un obiect de litigiu intre puterea politica si cea religioasa. Doar tarziu puterea politica a reusit sa asigure aceasta functie. Este asigurata cel mai des prin gestiune directa de catre institutiile publice, coexistand si institutiile ed[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul serviciilor publice

Functia educativa este foarte general considerata serviciu public. Aceasta functie a fost, din punct de vedere istoric, in cea mai mare parte a tarilor europene, un obiect de litigiu intre puterea politica si cea religioasa. Doar tarziu puterea politica a reusit sa asigure aceasta functie. Este asigurata cel mai des prin gestiune directa de catre institutiile publice, coexistand si institutiile educative private cu sistemele educative publice.

Acest fapt a animat dezbateri si divergente asupra coexistentei unui invatamant privat si a unui invatamant public si asupra categoriilor de formare carora trebuie sa le raspunda invatamantul public (formare initiala si/sau continua; formare primara, secundara sau superioara).
2. Sportul si cultura Dezvoltarea individuala a corpului si a spiritului uman necesita, in aproape toate tarile, o misiune colectiva.
Intr-adevar, efectele acestor activitati sunt importante din punct de vedere individual si colectiv si justifica asumarea activitatilor sportive si culturale de catre colectivitate, in primul rand in ceea ce priveste infrastructura, dar si activitatile propriu-zise.

Aeste activitati sunt in multe cazuri de tip comercial, care rar sunt echilibrate prin taxe de utilizare. Puterea politica este aceea care determina nevoile ce au un caracter public si care sunt satisfacute numai de sectorul public . Este cunoscuta interventia administratiei in autorizarea functionarii sectorului privat, pentru un alt tip de servicii publice, un serviciu de utilitate (interes)/publica, prestat de o organizatie nestatala.

Pe plan european sunt utilizate clasificari ale serviciilor publice din punct de vedere juridic, economic. In acest sens, evidentiem distinctia intre serviciile publice cu caracter administrativ, si serviciile publice cu caracter industrial si comercial (Dreptul francez).
Aceasta tipologie are la baza modul de finantare (impozitul pentru serviciile publice cu caracter administrativ, pretul pentru serviciile publice cu caracter industrial si comercial). Dar este integrata si o alta nuanta, cu caracter subiectiv: serviciul public cu caracter administrativ este perceput mai intens ca serviciu public, decat cel cu caracter comercial si industrial.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.