Managementul sectorului public

7x puncte

categorie: Management

nota: 9.95

nivel: Facultate

Informatiile privind indeplinirea obiectivului de satisfacere a cetateanului-client provin adeseori din sondajele de opinie, numarul si sursa reclamatiilor privind calitatea serviciilor oferite, manifestarile publice (greve), din exercitarea dreptului de elector, atunci cand legea ofera aceasta posibilitate ca si din contactul direct autoritate-cetatean (audiente). Abordarile privind eficienta in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul sectorului public

Informatiile privind indeplinirea obiectivului de satisfacere a cetateanului-client provin adeseori din sondajele de opinie, numarul si sursa reclamatiilor privind calitatea serviciilor oferite, manifestarile publice (greve), din exercitarea dreptului de elector, atunci cand legea ofera aceasta posibilitate ca si din contactul direct autoritate-cetatean (audiente). Abordarile privind eficienta in domeniul public au ca punct de plecare rationalismul in folosirea resurselor.

Specialistii in domeniu considera ca numarul celor nemultumiti de serviciile medicale arata daca resursele alocate acestui domeniu au fost utilizate eficient. Acelasi lucru se poate spune daca ne raportam la increderea populatiei in armata, privita prin prisma securitatii, a sigurantei cetateanului care este intarita de rezultatele celor ce participa la diverse misiuni cu caracter militar, in tara sau strainatate.

Resursele utilizate in sectorul public sunt de obicei resurse asigurate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale (cele din domeniul apararii, sanatatii, invatamantului, asistentei sociale, televiziunea publica). Sunt insa si servicii care se finanteaza din fonduri private (transportul in comun, gospodaria comunala etc.).
Resursele bugetului de stat si ale bugetelor locale sunt limitate, sursa lor principala fiind reprezentata de taxele si impozitele percepute de la persoanele fizice si juridice.

Depasirea gradului de suportabilitate specific acestora descurajeaza plata contributiilor bugetare si incurajeaza frauda si evaziunea fiscala, ca urmare este necesara folosirea eficienta a resurselor bugetare alocate pentru a se putea acoperi cat mai multe nevoi sociale. Cresterea nevoilor sociale coroborate cu scaderea veniturilor bugetare impun, cu atat mai mult, cresterea eficientei si eficacitatii in sectorul public, cu cat a devenit clar ca neglijarea eficientei duce la risipa si la contraperformanta in sectorul public.

Eficacitatea - priveste raportul dintre rezultatul obtinut si obiectivul care trebuie atins. Intr-o organizatie, eficacitatea presupune atingerea standardelor, a obiectivelor, ceea ce determina o definire prealabila a obiectivelor si o masurare ulterioara a rezultatelor. Este adusa astfel, din nou, in prim plan necesitatea masurarii rezultatelor ca si importanta stabilirii unor obiective pertinente care, in cazul organizatiilor publice, trebuie sa aiba in vedere efectele atat la nivel "macro", cat si la nivel "micro".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.