Managementul salarizarii personalului

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.78

nivel: Facultate

Termenul de salariu in acceptiunea curenta cuprinde salariul de baza (acordat in functie de calificare, functia indeplinita, cantitatea si calitatea muncii), adaosuri si sporuri (ce se acorda tinand cont de performantele obtinute si conditiile in care se desfasoara munca). Toate acestea constituie fundamente juridice ale sistemului de salarizare prin care se incearca sa se stabileasca o legatura i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul salarizarii personalului

Termenul de salariu in acceptiunea curenta cuprinde salariul de baza (acordat in functie de calificare, functia indeplinita, cantitatea si calitatea muncii), adaosuri si sporuri (ce se acorda tinand cont de performantele obtinute si conditiile in care se desfasoara munca). Toate acestea constituie fundamente juridice ale sistemului de salarizare prin care se incearca sa se stabileasca o legatura intre performantele organizatiei si veniturile angajatilor, intre echilibrul financiar al unitatii si nevoile de satisfacere a unor trebuinte din partea indivizilor.

In perioada de tranzitie la economia concurentiala, organizatiile din tara noastra au libertatea de a-si putea concepe propriile sisteme de salarizare pe baza unor variabile de ordin economic si social, fara ingerinte din partea altor parteneri sociali. Practic, orice sistem de salarizare se stabileste in raport cu forma de organizare a unitatii, modul de finantare a retributiilor si caracterul activitatii desfasurate.

Salariul este o categorie economica importanta fiind privita extrem de diferit de catre participantii la viata economica. Pentru angajati salariul reprezinta principala sursa de venit pentru consum si acumulare, iar pentru patron este un cost de exploatare care poate ajunge uneori la proportii insemnate (intre 50 si 80%) in totalul costurilor de exploatare. De aici caracterul dual al salarizarii: angajatul este interesat de maximizarea salariului, in timp ce patronul urmareste minimizarea lui.

Aceasta controversa apare in permanenta in viata organizatiilor si constituie o sursa de conflict si de numeroase dispute rezolvate prin intermediul negocierilor. Importanta salariului este data de faptul ca retributia reprezinta o consecinta si o premisa a unei activitati profitabile, temei in baza caruia salarizarea trebuie sa se inscrie in strategia globala a unei organizatii ca o politica aparte cu reale contributii la consolidarea eficientei economice si stimularea angajatilor pentru un aport cat mai mare la performantele globale ale firmei.

Interesul fata de problematica salarizarii este la fel de vechi precum teoria si practica economica. Emblematica ramane remarca lui Adam Smith, care in lucrarea sa de capatai Avutia Natiunilor arata ca "un om trebuie sa poata trai din munca sa, iar salariul trebuie sa fie cel putin suficient pentru a-l intretine. Salariul trebuie sa fie in cele mai multe imprejurari, chiar ceva mai mare decat atat, altfel ar fi imposibil pentru un muncitor sa intemeieze si sa tina o familie, iar cursul vietii unor asemenea muncitori n-ar putea dura mai mult de o generatie".

Pe aceeasi idee se inscriu si alte afirmatii intalnite in literatura de specialitate, potrivit carora salariatii care nu au suficiente fonduri pentru a-si rezolva satisfacator trebuintele familiei sunt distrasi de la munca lor. In acest sens, organizatia ar trebui sa acorde atentie masurarii salariale a muncii si sa asigure suficiente fonduri pentru a acoperi in mod rezonabil costurile unei vieti decente (L. Lloyd Byars, W. Leslie Rue, 1987).

Daca privim problematica salarizarii din perspectiva teoriilor motivatiei remarcam ca autorii acestora au subliniat dintru inceput ca banii constituie principalul motivator pentru desfasurarea unei activitati, pentru unii, salariul fiind un mijloc primar de satisfacere imediata a nevoilor de hrana, imbracaminte, locuinta, in timp ce pentru altii, salariul poate reprezenta siguranta, statut social, putere sau prestigiu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.