Managementul riscurilor bancare

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.92

nivel: Facultate

Aceasta metodologie porneste de la idea ca riscul este un fenomen inerent operatiunilor bancare,care induce efecte negative asupra activitatii bancii, prin deteriorarea calitatii afacerilor,diminuarea profitului sau chiar inregistrarea de pierderi si afectarea functionalitatii bancii. Managementul riscurilor apare ca functie a raportului risc-profit, existand din acest punct de vedere doua strateg[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul riscurilor bancare

Aceasta metodologie porneste de la idea ca riscul este un fenomen inerent operatiunilor bancare,care induce efecte negative asupra activitatii bancii, prin deteriorarea calitatii afacerilor,diminuarea profitului sau chiar inregistrarea de pierderi si afectarea functionalitatii bancii. Managementul riscurilor apare ca functie a raportului risc-profit, existand din acest punct de vedere doua strategii clasice: Asumarea constienta a unor riscuri mari,atunci cand obiectivul privind nivelul de profit,este foarte ridicat.

Abordarea unei atitudini prudente,concentrata pe minimizarea riscului,acceptand castiguri mici,dar sigure. Monitorizarea atenta a factorilor potentiali de risc trebuie integrata in strategia si managementul societatilor bancare,care tin atat de siguranta proprie,cat si de calitatea mediului de afaceri in care opereaza acestea. Calitatea activitatii desfasurate de orice entitate bancara poate fi cauza,dar si efect al producerii unor riscuri,iar implicatiile sale depasesc sfera strict economica,avand conotatii sociale importante.
Obiectivele managementului riscurilor

In orice institutie bancara,managementul riscurilor reprezinta responsabilitatea conducerii sale superioare si a conducerii executive.Principalele obiective ale unui sistem de management al riscurilor vireaza: Stabilirea unei definitii larg acceptate a notiunii de "risc" si a tipurilor de risc,care sa determine elaborarea unei "harti a riscurilor" bancii.Evaluarea cuprinzatoare si continua a surselor existente si potentiale de riscuri interne si externe. Stabilirea unor responsabilitati clare in domeniul managementului riscurilor (de sus in jos,in ierarhie) si a sistemului de raportare (de jos in sus),pentru a evita confuziile,suprapunerea eforturilor sau pierderilor din vedere a unor aspecte importante.

Asigurarea transparentei,printr-un sistem cuprinzator de informare a conducerii,precum si printr-un sistem de monitorizare si raportare,prin care sa se prezinte,sa se analizeze si sa se comunice expunerile efective,castigurile si pierderile care trebuie cunoscute si stocate pentru referiri viitoare. Elaborarea unui sistem de masurare a performantei financiare care sa i-a in considerare pierderea prevazuta (costul activitatii),pierderea neprevazuta(masurarea riscurilor),alocarea de capital pe fiecare categorie de risc acolo unde este posibil,precum si veniturile ajustate pentru fiecare risc(rentabilitatea capitalului ajustat cu riscurile).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.