Managementul riscului si importanta sa economico-financiara

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Managementul riscului este parte componenta a uni proces bine definit.
Pornind de la termenul consacrat care "exprima in sens aditional manevrare, pilotare, a tine in mana, a conduce in mod eficace o afacere, managementul riscului se refera in primul rand la echilibrarea riscului si a castigului" . In general, cei care conduc afaceri sunt persoane care isi asuma riscul in mod constient, deo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul riscului si importanta sa economico-financiara

Managementul riscului este parte componenta a uni proces bine definit.
Pornind de la termenul consacrat care "exprima in sens aditional manevrare, pilotare, a tine in mana, a conduce in mod eficace o afacere, managementul riscului se refera in primul rand la echilibrarea riscului si a castigului" . In general, cei care conduc afaceri sunt persoane care isi asuma riscul in mod constient, deoarece ei ajung in acea pozitie ca rezultat a unor succese si ar unei culturi manageriale dobandite in trecut.

Riscul reprezinta o provocare pentru manageri ceea ce presupune ca ei isi asuma un risc inteligent. De fapt a conduce o afacere de succes inseamna a profita de cele mai corecte oportunitati de afaceri in functie de posibilitatile financiare si manageriale ale companiei. Daca acceptiunea moderna "a managementului este concomitent arta si stiinta"2, managementul riscului este de asemenea un echilibru intre arta si stiinta. Ne punem intrebarea "de ce?" deoarece este importanta atat estimarea si modelarea riscurilor care au un rol important, dar poate deveni periculos daca se pune prea mare accent pe acestea.

Scenariile care duc la dezastru financiar care pot sa apara aproape prin natura lor atunci cand exista o conjunctura neasteptata de evenimente. Asemenea scenarii sunt greu de anticipat, astfel ca arta riscului se bazeaza pe experienta si judecata manageriala.
Consideram ca managementul riscului este o problema de echilibru intre procedee si oameni. O companie poate supravietui si chiar prospera daca are oameni de calitate, chiar in conditiile in care are metode si procedee manageriale slabe. Reciproca nu este valabila.

De fapt riscul unei companii este determinat de actiunile si deciziile angajatilor sai. Monitorizarea riscului si auditul sunt importante dar mult mai important este ca oamenii potriviti sa se afle la locurile potrivite si in acelasi timp sa fie motivati pentru ca managementul riscului depinde de oameni, in ultima instanta.
Ca orice lucru bun care se obtine pas cu pas managementul riscului are si el cateva trepte si /sau metode care trebuie parcurse pentru a se ajunge la performante maxime. Treptele ce ar trebui atinse de orice manager al riscului sunt: identificarea, analiza si evaluarea riscurilor care ar putea afecta activitatea companiei, gestiunea si controlul riscurilor, asa cum ne arata figura l.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.