Managementul riscului in turism

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.72

nivel: Facultate

Turismul constituie o activitate strategica puternic corelata cu sistemul economic si care prezinta o integrare atat la nivel sectorial, cat si teritorial, cu potentiale efecte multiplicative asupra veniturilor, ocuparii fortei de munca si consumului. Stimularea dezvoltarii altor sectoare economice de catre turism se reflecta nu numai prin crearea de produs intern brut si de locuri de munca si in [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul riscului in turism

Turismul constituie o activitate strategica puternic corelata cu sistemul economic si care prezinta o integrare atat la nivel sectorial, cat si teritorial, cu potentiale efecte multiplicative asupra veniturilor, ocuparii fortei de munca si consumului. Stimularea dezvoltarii altor sectoare economice de catre turism se reflecta nu numai prin crearea de produs intern brut si de locuri de munca si in alte domenii aflate in stransa legatura cu acesta, dar si prin facilitarea accesului indivizilor catre anumite destinatii.

Din acest motiv, in cererea turistica pentru un anumit produs sau serviciu, corelarea cu sistemul de transport joaca un rol-cheie.
Turismul, fenomen specific epocii contemporane, s-a materializat ca fiind un domeniu aparte in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, perioada in care au aparut si primele incercari de definire si caracterizare. Din punct de vedere etimologic, cuvantul "turism" provine de la "to tour" (a calatori, a colinda), avand semnificatia de excursie. Calatoria sau sejurul de agrement erau inseparabile de notiunea de turism.

O prima incercare de definire a turismului ca fenomen social si economic, apartine lui E.Guy Teuler si dateaza din 1880, el fiind de parere ca turismul este: "un fenomen al timpurilor moderne, bazat pe cresterea necesitatii de refacere a sanatatii si schimbare a mediului, de cultivare a sentimentului de receptivitate fata de frumusetile naturii... rezultat al dezvoltarii comertului, industriei si perfectionarii mijloacelor de transport." Mutatiile majore din practica turismului au favorizat intensificarea cercetarilor cu privire la continutul si trasaturile definitorii ale acestui domeniu.

Astfel, Kalfiotis (1972) definea turismul ca fiind "deplasarea temporara a persoanelor individuale sau in grup, de la domiciliu, catre alt loc, pentru simpla placere si satisfacere a unor interese morale ori necesitati intelectuale, conducand astfel la realizarea unor activitati economice", iar Kaspar (1975) se referea la acesta ca la "ansamblul raporturilor si fenomenelor rezultate din calatoria si sejurul persoanelor, pentru care locul sejurului nu este nici resedinta principala si durabila, nici locul obisnuit de munca.

Deplasarea si sejurul raman componentele fundamentale, carora li se adauga transportul, cazarea si comertul. Turismul participa la mentinerea echilibrului in repartizarea factorului uman, prin crearea de noi locuri de munca, prin contributia sa la procesul organizarii sociale si al dezvoltarii teritoriale echilibrate. La sfarsitul acestui secol turismului reprezinta, pe plan mondial, cel mai dinamic sector de activitate si in acelasi timp, cel mai important generator de locuri de munca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.