Managementul riscului in afacerile internationale

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Riscul de distributie - marfa produsa pentru export nu poate fi vanduta, deoarece au aparut noi concurenti, propria calculatie a costurilor nu mai corespunde cu cea internationala, sau calitatea propriilor produse nu mai este concurentiala. Acest tip de risc se mai poate numi si risc de piata (market risc).
Riscul de preluare - intervine atunci cand cumparatorul strain nu preia marfa comand[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul riscului in afacerile internationale

Riscul de distributie - marfa produsa pentru export nu poate fi vanduta, deoarece au aparut noi concurenti, propria calculatie a costurilor nu mai corespunde cu cea internationala, sau calitatea propriilor produse nu mai este concurentiala. Acest tip de risc se mai poate numi si risc de piata (market risc).
Riscul de preluare - intervine atunci cand cumparatorul strain nu preia marfa comandata (sau eventual chiar livrata). Astfel, pot aparea riscuri de depozitare, deoarece marfa nepreluata impune costuri de depozitare, sau este expusa unor pericole precum alterarea, furtul sau invechirea.

Riscuri de transport si de depozitare - riscul de transport poate avea mai multe modalitati de manifestare, dintre care mentiona:
- marfa este livrata la un loc gresit, sau marfa ajunge cu intarziere;
- marfa isi pierde proprietatile calitative, este avariata sau se pierde integral in timpul transportului.
Riscuri tehnice - conditii climaterice deosebite, norme nerespectate, calitate insuficienta a muncii, pot duce la prelucrari sau reparatii in contul exportatorului.

Riscuri de cautiune - in multe cazuri exportatorul trebuie sa depuna garantii, precum garantiile de plata sau de livrare. Exista aici pericolul, ca acestea sa fie luate nedreptatit in considerare. Riscuri de bunuri la import; Riscul de achizitie - are mai multe dimensiuni:
din punct de vedere cantitativ marfa comandata nu poate fi livrata deloc sau est livrata doar in cantitati insuficiente;
din punct de vedere calitativ, marfa nu poate fi pusa la dispozitie intr-o calitate corespunzatoare, sau calitatea in care este livrata, lasa de dorit;

din punctul de vedere al timpului, marfa nu poate fi livrata la termen sau intervin intarzieri din partea furnizorului;
din punctul de vedere al pretului, marfa comandata si livrata, poate deveni mai scumpa, din motive de modificari de pret.
Riscul de livrare - se refera la problemele cauzate de furnizorul strain. A evita acest tip de risc, ar insemna renuntarea la activitatea de import. Acest aspect este diminuat prin certificate de inspectie sau de garantie.

Riscul de transport si de depozitare - rezulta de obicei in ceea ce priveste transportul, depozitarea, sau montajul si sunt foarte asemanatoare cu cele de la bunurile pentru export, doar ca aici mai intervine aspectul de directionare gresita a marfii.
Riscuri asociate produsului - plecand de la anumite premise, importatorul este la fel de grav expus acestor tipuri de risc ca si producatorul sau exportatorul.

D. Riscurile de plata confirma faptul ca verificarea bonitatii partenerului de afaceri reprezinta un aspect central in cadrul comertului exterior. Astfel companiile care nu se asigura contra acestor tipuri de risc, pot intra, foarte usor, in dificultati majore. Privind aceasta categorie dintr-un unghi mai restrans, se poate afirma ca importatorul care preia marfa, nu efectueaza plata la timp sau integral, desi ar avea toate resursele necesare. De aici, rezulta principalele feluri de risc
din aceasta categorie:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.