Managementul riscului de lichiditate

1x punct

categorie: Management

nota: 5.41

nivel: Facultate

Bancile sunt obligate sa asigure un echilibru intre criteriile legate de profitabilitate, lichiditate si risc. Necesitatea de a avea lichiditate, si de a asigura in acelasi timp, castiguri sigure, obliga bancile sa mentina o parte a fondurilor lor sub forma unor plasamente care indeplinesc conditiile referitoare la lichiditate si securitate, chiar daca rata dobanzii aferenta acestora este mai mica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul riscului de lichiditate

Bancile sunt obligate sa asigure un echilibru intre criteriile legate de profitabilitate, lichiditate si risc. Necesitatea de a avea lichiditate, si de a asigura in acelasi timp, castiguri sigure, obliga bancile sa mentina o parte a fondurilor lor sub forma unor plasamente care indeplinesc conditiile referitoare la lichiditate si securitate, chiar daca rata dobanzii aferenta acestora este mai mica.

Literatura de specialitate clasifica riscurile specifice activitatii bancare in urmatoarele categorii1:riscuri financiare;riscuri comerciale;riscuri de mediu.Riscul de lichiditate este incadrat de catre autori in categoria riscurilor financiare , riscuri specifice operatiunilor de creditare, cele mai multe dintre aceste riscui facand obiectul unor reglementari bancare.

Riscurile financiare sunt strict legate de structura bilantului contabil al bancii, sunt foarte sensibile la dezechilibrele care pot sa apara in compozitia resurselor si plasamentelor bancii si sunt singurele riscuri care pot fi generate, gestionate, amplificate sau eliminate de catre managementul bancar.

Economisrtul Edward A.McNelly definea lichiditatea ca "detinerea banilor in momentul in care banca are nevoie de acestia".
Nicolae Dardac in lucrarea sa, Managementul lichiditatii bancare, considera ca la baza definitiei lichiditatii bancare se afla principalele functii ale acesteia.
1 Stoica, M., "Management bancar", Ed. Economica, Bucuresti, 1999, p. 135

Functiile lichiditatii bancare, dupa cum sunt prezentate de autorul Ilie Mihai in lucrarea intitulata Tehnica si manegementul operatiunilor bancare, constau in2:asigurarea desfasurarii in conditii normale a activitatii bancare prin fluidizarea procesului de intermediere bancara, in conditiile asigurarii increderii si atractivitatii pentru depunatori si plasarea resurselor in conditii de siguranta;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.