Managementul riscului agentului economic

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In prima categorie se includ acele masuri preventive luate de catre managementul firmei pentru reducerea posibilitatilor de aparitie a riscului si care asigura reducerea costului riscului si limitarea volumului pierderilor chiar in conditiile materializarii unui risc. Pentru un control eficient al riscurilor inca din faza de prevenire, foarte importanta este analiza diagnostic a activitatii firmei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul riscului agentului economic

In prima categorie se includ acele masuri preventive luate de catre managementul firmei pentru reducerea posibilitatilor de aparitie a riscului si care asigura reducerea costului riscului si limitarea volumului pierderilor chiar in conditiile materializarii unui risc. Pentru un control eficient al riscurilor inca din faza de prevenire, foarte importanta este analiza diagnostic a activitatii firmei, efectuata fie global, pe intreaga activitate, fie partial, pe anumite functii, atat la intreprinderile performante, in scopul cunoasterii vulnerabilitatilor, cat si la intreprinderile cu dificultati, in scopul redresarii financiare.

Mijloacele de transfer al riscului sunt aplicabile in cazurile in care nivelul ridicat al riscului nu poate fi acceptat de catre agentul economic si nu poate fi controlat prin mijloace specifice de prevenire sau protectie. Transferul total sau partial al riscului asupra tertilor se face in baza unor raporturi contractuale (contracte de asigurari, contracte comerciale), care stabilesc drepturi si obligatii pentru ambele parti. Operatiunea de transfer al riscului asupra tertilor genereaza pentru agentul economic in cauza un anumit cost. De cele mai multe ori, riscurile speculative de natura financiara sunt preluate de catre piata financiara, iar riscurile pure de catre societatile de asigurare.

Odata cu extinderea activitatii si cu accentuarea fenomenului de globalizare, riscurile la care sunt expuse firmele au devenit mult mai complexe si mai variate. Cu cat firmele actioneaza pe mai multe piete, cu atat ele se confrunta cu un numar mai mare de riscuri, dar, in acelasi timp, reusesc si sa-si diversifice riscurile, intrucat este putin probabil ca factorii de risc sa se manifeste in acelasi timp si cu aceeasi intensitate in toate domeniile de activitate. Materializarea riscurilor depinde de producerea unor evenimente de natura diferita, pe care intreprinderea le poate prevedea cu o probabilitate mai mare sau mai mica. Cu cat riscurile sunt mai complexe, cu atat formele lor de manifestare sunt mai numeroase.

Prin materializarea riscului se intelege manifestarea practica a factorilor de risc, care produc evenimente generatoare de pierderi pentru agentul economic. Materializarea riscului are un anumit grad de probabilitate si poate conduce la pierderi mai mari sau mai mici pentru firma. Ea este determinata de faptul ca managerii nu pot controla toate variabilele care le influenteaza activitatea, unele dintre acestea fiind chiar dificil de identificat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.