Managementul riscului

1x punct

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Activitatea de management al riscului este la inceputuri in Romania, iar profesia de risk manager aproape ca nu exista. Totusi, Romania s-a inscris pe un drum al transformarii, al schimbarii, atat din punct de vedere al rezultatelor financiar economice, cat si al mentalitatii.Daca sectorul financiar bancar a inceput sa priveasca activitatea de management al riscului ca pe o necesitate obligatorie [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul riscului

Activitatea de management al riscului este la inceputuri in Romania, iar profesia de risk manager aproape ca nu exista. Totusi, Romania s-a inscris pe un drum al transformarii, al schimbarii, atat din punct de vedere al rezultatelor financiar economice, cat si al mentalitatii.Daca sectorul financiar bancar a inceput sa priveasca activitatea de management al riscului ca pe o necesitate obligatorie in cadrul procesului de decizie, companiile comerciale privesc inca cu destula reticenta acest lucru. Putine companii romanesti si-au creat propriile mecanisme de acoperire a riscurilor sau au decis transferarea acestora.

Cele mai multe nu au adoptat nici o decizie in acest sens. Aceasta poate fi considerata o strategie, dar nu intotdeauna cea mai potrivita. Desigur exista si exceptii care confirma regula. Managementul riscului identifica riscul si-l analizeaza. Cand pierderile s-au produs, se analizeaza modelele de evaluare, magnitudinea si cauzele pierderilor. Raspunderea pentru gestionarea riscului trebuie sa fie un aspect curent. Riscul trebuie administrat pe tot parcursul ciclului de viata al acestuia, de la identificare, pana la atenuare.

Realizarea obiectivelor firmei presupune cunoasterea si asumarea unor riscuri multiple. Procesul de management al riscului cuprinde trei faze: identificarea riscului, analiza riscului si reactia la risc. Identificarea riscului se realizeaza prin intocmirea unor liste de control, organizarea unor sedinte de identificare a riscurilor si analiza documentelor arhivate. Analiza riscului utilizeaza metode cum sunt: determinarea valorii asteptate, simularea Monte Carlo si arborii decizionali. Reactia la risc cuprinde masuri si actiuni pentru diminuarea, eliminarea sau repartizarea riscului.

Realizarea obiectivelor si proiectelor unei organizatii presupune identificarea si asumarea unor riscuri multiple, cum ar fi: schimbarile de mediu sau interne, conceperea unor strategii nerealiste, erori si omisiuni in proiectare si executie, etc.Numim risc nesiguranta asociata oricarui rezultat. Nesiguranta se poate referi la probabilitatea de aparitie a unui eveniment sau la influenta, la efectul unui eveniment in cazul in care acesta se produce.

Riscul apare atunci cand:un eveniment se produce sigur, dar rezultatul acestuia e nesigur;efectul unui eveniment este cunoscut, dar aparitia evenimentului este nesigura;atat evenimentul cat si efectul acestuia sunt incerte.Riscul in activitatea unei firme se refera la probabilitatea de a nu se respecta obiectivele stabilite in termeni de performanta (nerealizarea standardelor de calitate), program (nerespectarea termenului de executie) si cost (depasirea bugetului).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.