Managementul resurselor umane

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.23

nivel: Facultate

Intre cele doua razboaie mondiale, datorita cresterii marimii organizatiilor si a diversificarii activitatilor, apar noi cerinte si in domeniul resurselor umane, acestea gasindu-si solutia momentana in dezvoltarea functiunii de personal.Alti factori care au contribuit la dezvoltarea domeniului in aceasta perioada au fost si miscarile sindicale, modificarile aparute in legislatia muncii si lipsa fo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul resurselor umane

Intre cele doua razboaie mondiale, datorita cresterii marimii organizatiilor si a diversificarii activitatilor, apar noi cerinte si in domeniul resurselor umane, acestea gasindu-si solutia momentana in dezvoltarea functiunii de personal.Alti factori care au contribuit la dezvoltarea domeniului in aceasta perioada au fost si miscarile sindicale, modificarile aparute in legislatia muncii si lipsa fortei de munca (urmare a razboiului ).

Pe acest fundal incep a se elabora politici de personal prin care sa se umanizeze munca, acordandu-se un interes deosebit caracteristicilor individuale ale angajatilor.
Este momentul de debut al scolii relatiilor umane, al carei fondator a fost Elton Mayo, cercetator la Universitatea Harvard, chemat sa rezolve (dupa modelul clasic) anumite probleme de organizare la uzinele Western Electric.

Astfel, scopul initial al investigatiilor a fost acela de a masura relatia dintre conditiile de munca si productivitate.
Pentru atingerea acestui obiectiv au fost manipuilate o serie de variabile, ca: temperatura si umiditatea camerei experimentale, iluminatul acesteia, numarul de ore de somn ale fiecarui subiect, calitatea hranei, frecventa pauzelor, etc..
Variabila raspuns (productivitatea) era atent inregistrata, fiind reprezentata de timpul necesar unui subiect pentru a asambla un releu telefonic.

Dupa doi ani nu se inregistrase nici o corelatie semnificativa intre cele doua topuri de variabile.
Marea iluminare a fost reprezentata de momentul in care Mayo a constientizat ca nu schimbarea conditiilor de munca in sine este importanta, ci felul in care ea este perceputa si repercusiunile acestei perceptii asupra atitudinilor si sentimentelor muncitorilor. S-a descoperit astfel rolul structurii informale in cadrul organizarii formale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.