Managementul public

5x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Liceu

Astfel, treptat s-a reliefat importanta deciziei politice si a domeniului de politics in ceea ce priveste competitia dintre tari si cresterea economica, inclusiv succesul firmelor/corporatiilor; desi relatia decizie politica-crestere economica ramane extrem de ampla, sesizam o repozitionare a statului fata de afaceri si necesitatea de a eficientiza mecanismul birocratic al administratiei publice. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul public

Astfel, treptat s-a reliefat importanta deciziei politice si a domeniului de politics in ceea ce priveste competitia dintre tari si cresterea economica, inclusiv succesul firmelor/corporatiilor; desi relatia decizie politica-crestere economica ramane extrem de ampla, sesizam o repozitionare a statului fata de afaceri si necesitatea de a eficientiza mecanismul birocratic al administratiei publice.

Asistam astazi, credem noi, la o tendinta duala in politica si economia globala deopotriva; pe de o parte, se consolideaza aproape zilnic puterea/influenta ce revine marilor corporatii multinationale (MNC-uri); pe de alta parte, analisti de renume mondial spun explicit ca este nevoie sa reconstruim "statele lumii", in sensul ca este nevoie de a consolida si extinde intreaga gama a functiilor ce revin statului-natiune. Prabusirea Zidului Berlinului in 1989, arata Drucker, a echivalat cu incheierea Razboiului Rece, iar razboiul din Irak si Kuweit din 1990 a insemnat incheierea a 400 de ani de istorie in care statul-natiune a fost actorul esential pe scena politica.

Drept concluzie la cele invocate vom remarca faptul ca domeniul managementului s-a extins permanent si continua sa se extinda, noi discipline de ramura, pe subiecte tot mai "inguste", fiind astazi acceptate ca subdomenii distincte ale managementului. Intre astfel de discipline de ramura amintim managementul firmei industriale, managementul firmelor agricole, managementul transporturilor, managementul serviciilor etc., un loc aparte revine disciplinei de management public, uneori intalnita si sub denumirea de managementul serviciilor publice.

Managementul public, ca domeniu distinct al stiintei managementului, a aparut in deceniul opt al secolului trecut, dupa ce decenii intregi diversi specialisti si leaderi de opinie au atentionat ca statul si administratia sa birocratica se afla in criza, ca serviciile publice oferite cetatenilor se pot organiza dupa modele antreprenoriale de organizare a afacerilor. Primele "mutatii" catre noul management public s-au inregistrat in tari occidentale precum Marea Britanie, Germania, SUA, Australia, Noua Zeelanda etc., iar Raportul OCDE pe 1990 mentiona ca eficienta in sectorul public trebuie imbunatatita, ca managementul institutiilor publice trebuie orientat pe obiective si rezultate, ca evaluarea managerilor publici trebuie sa se faca dupa capacitatile lor de a solutiona problemele sociale ; trimiterea anterioara la obiective si rezultate ne aminteste, evident, de lucrarea invocata poate sufocant de adesea, anume The Practice of Management.

In Romania disciplina de management public s-a introdus pentru prima data la ASE Bucuresti, in 1990, iar patru ani mai tarziu la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti. Utilizarea sintagmei de management public, spune L. Lynn, este actualmente arbitrara, iar termenul pastreaza o ambiguitate ireductibila; este managementul public un domeniul al administratiei publice sau lucrurile stau exact invers?

Mai intai este necesar sa distingem explicit intre administratie publica si management public, respectiv: Administratia publica cuprinde structurile institutionale prin care se exercita puterea statului, deci aparatul birocratic central (ministere, agentii etc.) si local (prefecturi, primarii etc.) prin care statul isi exercita puterea legitima atribuita de cetateni prin vot; in esenta aceste institutii elaboreaza si aplica strategii, programe politice, legi, reglementari si alte acte normative.

Putem spune ca acest aparat in ansamblul sau are misiunea de a concepe/formula si aplica politicile publice pe intreg teritoriul subordonat unui anumit cadru juridic adoptat in conditiile statului de drept. Situatia este mai complexa la nivelul UE, unde putem discuta de politici publice la nivel de stat federal, dar si de politici publice centrale/locale/regionale pentru statele membre.

Amintim ca primele lucrari de administratie publica au fost publicate in SUA, cu peste un secol in urma, sens in care invocam lucrarea lui Woodrow Wilson, "Studiul administratiei" (1887); in 1888 Universitatea din Pennsylvania si cea din Columbia au introdus primele cursuri de administratie publica, ulterior sub egida lor publicandu-se diverse lucrari pe acest subiect; cercetarile lui Frederick W. Taylor au inspirat mult reformatorii din administratia publica americana din perioada respectiva; ei au inteles pentru prima data ca scopul administratiei este de a urma cerintele societatii cu cea mai mare eficienta si economie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.