Managementul proiectelor si CSCW

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.90

nivel: Liceu

Topica CSCW (Computer Supported Cooperative Work) a aparut prima data la o sesiune de lucru, organizata de Paul Cashman cu specialisti din diferite discipline, interesati de modul in care tehnologiile de calcul pot ajuta persoanele disparate sa poata lucra in echipa.

Ca o consecinta directa CSCW a fost definita ca fiind disciplina care priveste modul in care persoanele pot sa coop[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul proiectelor si CSCW

Topica CSCW (Computer Supported Cooperative Work) a aparut prima data la o sesiune de lucru, organizata de Paul Cashman cu specialisti din diferite discipline, interesati de modul in care tehnologiile de calcul pot ajuta persoanele disparate sa poata lucra in echipa.

Ca o consecinta directa CSCW a fost definita ca fiind disciplina care priveste modul in care persoanele pot sa coopereze utilizand tehnologia de calcul. Dar obiectivul principal al CSCW il reprezinta totusi abordarea sociologica a cooperarii si a interactiunii intre persoane, si nu aspectele tehnologice propriu-zise.

Practic, CSCW are ca obiective principale de investigatie aspectele legate de modalitatile de lucru intre persoane ce conlucreaza la rezolvarea unor sarcini concrete, asistati de calculator, si impactul social al activitatii de cooperare, sustinuta de tehnologia de calcul asupra subiectilor ce coopereaza folosind aceasta tehnologie.Trudy si Johnson Lenz au introdus topica de "groupware" ca suport tehnologic si software pentru CSCW.

Din analiza comparativa a modurilor de abordare a dezvoltarii CSCW, respectiv pentru aplicatii mici de grup sau pachete de programe dedicate (specifica SUA) si dezvoltarea de proiecte mari cu implicatii organizatorice (specifica Europei) se pot observa urmatoarele:

a.Aplicatiile CSCW pentru grupuri mici presupun dezvoltarea cu prioritate a sistemelor de comunicatie cu tehnologiile aferente, care creeaza o cerere crescuta de benzi de lucru, video, multimedia etc.
Proiectele mari CSCW au ca obiective prioritare coordonarea si urmarirea. Coordonarea eforturilor diferitelor grupuri reprezinta o problema majora la nivelul unei organizatii economico-sociale sau administrative.

b.Aplicatiile mici de grup sunt mai mult dedicate interfetei om-calculator, in timp ce sistemele informatice cooperative organizationale sunt axate, mai ales, pe functionalitate, unde apar probleme foarte dificile, impuse de cerintele sistemului.
c.Utilizatorii de aplicatii "single-user" isi impart sarcinile, intre scopurile utilizatorilor finali diferentele fiind minore. La aplicatiile mari CSCW, daca nu sunt bine intelese ratiunile diferentelor de prioritati, acestea conduc la confuzii.

d.In privinta destinatiei si a comercializarii, diferentele sunt evidente pentru cele doua tipuri de aplicatii.
Pentru aplicatiile mici de grup, cercetarea si dezvoltarea sunt foarte dependente, cercetarea fiind influentata direct de cerintele imediate ale utilizatorilor.

Pentru proiectele mari, organizationale, cercetarea este sponsorizata, in mare parte, de guvernele tarilor respctive si de aceea sprijinul industriei este mai estompat. Cercetarea, in acest caz, este condusa de principii filosofice, sociale sau economice, care nu caracterizeaza insa si stiinta calculatoarelor si informatica.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.