Managementul productiei

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.88

nivel: Facultate

Cu exceptia definirii notiunii de firma subiectele citate reprezinta repere importante ale studiilor de oportunitate - ca documente de baza necesare pentru infiintarea firmelor si ale planului de afaceri - in care se actualizeaza valorile previzionate ale reperelor respective, pentru firmele aflate in functiune. In cele ce urmeaza se vor prezenta succint fiecare din elementele tematice ale teoriei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul productiei

Cu exceptia definirii notiunii de firma subiectele citate reprezinta repere importante ale studiilor de oportunitate - ca documente de baza necesare pentru infiintarea firmelor si ale planului de afaceri - in care se actualizeaza valorile previzionate ale reperelor respective, pentru firmele aflate in functiune. In cele ce urmeaza se vor prezenta succint fiecare din elementele tematice ale teoriei firmei in masura in care se considera ca este necesar pentru intelegerea managementului pe functiuni.

1 Dimensionarea firmelor
Prin dimensionarea unei firme se intelege determinarea mamii ei. Marimea poate fi exprimata, dupa caz, prin volumul de productie sau capacitatea de productie cand este vorba de intreprinderi prelucratoare, putere - cand este vorba de intreprinderi energetice, suprafata - in cazul firmelor cerealiere. In unele cazuri fimele din industria prelucratoare au marimea exprimata prin numarul de persoane angajate.

Dimensiunea firmelor este o caracteristica tehnico-economica si sociala importanta. De aceasta depind indicatorii economici vitali cum ar fi costurile de productie, profitul, cota de piata a firmei si contributia sa sociala- concretizate prin numarul de locuri de munca asigurate, prin salariile platite si prin influenta asupra gradului de instruire si civilizatie al populatiei din zona in care este amplasata.

Interesul pentru dimensiunea firmelor atinge sfera politicului, politicienii propunandu-si in programele lor electorale sa promoveze dezvoltarea economica bazata pe initierea de intreprinderi mici si mijlocii si restructurarea intreprinderilor mari, sau pe internationalizare ce poate favoriza existenta unor intreprinderi mai mari, competitive cu "surorile" lor din alte tari.

In viziunea politicienilor se observa uneori inadvertente pe aceasta linie. Procedand prin deductie din comparatii cu alte state, exista riscul sa se preia solutii improprii, asa cum, de exemplu, s-a observat in tarile supuse tranzitiei spre economia de piata, care au tendinta sa imite procesul de creare de intreprinderi in SUA si in alte tari occidentale cu alt nivel economic.

Intr-adevar, in SUA firmele mici (atelierele de service, tapiterii, spalatorii chimice, bacanii, saloane de cosmetica, tipografii locale, croitorii, laboratoare, clinici medicale, clinici stomatologice etc.), produc aproximativ 50 % din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii si, anual, cele circa 14 milioane de firme mici asigura 80 % din numarul de locuri de munca noi create incat s-a ajuns la formularea sintagmei "small is beautiful" care este si "exportata".

Situatia este caracteristica stadiului de dezvoltare a economiei americane. Aceasta a trecut la faza postindustriala - faza serviciilor, iar pentru servicii cele mai potrivite sunt firmele mici, de importanta locala. Ca atare, in tarile care n-au atins acest nivel, se pare ca sintagma "small is beautiful" are sanse sa coexiste cu sintagma "biger is best".

In aceste conditii de pareri diferite, cel mai judicios mod de a opta pentru dimensiune mica, mijlocie, sau mare a intreprinderii este cel bazat pe calcule.Experienta arata ca problema dimensiunii firmei se pune nu atat pentru firmele complexe, corporatii, holdinguri, concernuri nationale sau/si internationale, pentru care deocamdata nu se concep limite inferioare sau superioare (in cazul acestor firme se pun numai probleme de structura si comunicatii), ci pentru firmele elementare si mai ales pentru uzine sau fabrici individuale. Exemple de astfel de firme pot fi fabricile de bere, intreprinderile de confectii, fabricile de incaltaminte, spalatoriile chimice, intreprinderile industriei alimentare s.a.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.