Managementul previzional al resurselor umane

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.84

nivel: Facultate

a. Operatii premergatoare
Inainte de a ne angaja in procesul propriu-zis de planificare a efectivelor. Este necesar sa avem acces la urmatoarele informatii de baza:
a-A informatii privind obiectivele si strategiile organizatiei
a-A informatiile privind profilul posturilor de munca. Profilul postului contine o descriere a secventei de activitati inerente fiecarui post (actual s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul previzional al resurselor umane

a. Operatii premergatoare
Inainte de a ne angaja in procesul propriu-zis de planificare a efectivelor. Este necesar sa avem acces la urmatoarele informatii de baza:
a-A informatii privind obiectivele si strategiile organizatiei
a-A informatiile privind profilul posturilor de munca. Profilul postului contine o descriere a secventei de activitati inerente fiecarui post (actual sau care va fi creat) precum si calificarea ceruta titularilor.

a-A informatii privind caracteristicile fortei de munca utilizate in prezent organizatiei.
Dosarele de personal trebuie, in acest caz sa contina informatii privind:
• Efectivele: nume, varsta sex, post ocupat in prezent, cetatenie, limbi vorbite si scrise;
• Pregatire academica initiala si dobandita in perioada de lucru;
• Experienta: locurile de munca ocupate anterior si genul de intreprindere in care a lucrat fiecare individ;

• Evaluarea performantei si a potentialului;
• Proiectele de cariera ale indivizilor si progresia lor pe plan salarial.
b. Procesul propriu-zis de planificare a efectivelor
Pe baza acestor informatii, se trece la procesul propriu -zis de planificare a efectivelor, proces care cuprinde trei mari etape:
b1 Determinarea ofertei de munca interne, prezente si viitoare.
Pentru aceasta se vor stabili:
a-A caracteristicile efectivelor actuale pe categorii de personal, pentru fiecare veriga structurala. Aceste caracteristici se refera sa : varsta, sex, nivel de scolarizare, experienta, competenta actuala si potentiala, aspiratii.

Pentru a analiza situatia existenta sub raportul competentelor profesionale ale lucratorilor, se intocmeste la nivelul fiecarui compartiment (serviciu, birou, sectie, atelier) o "fisa" a competentelor salariatilor".
Din aceasta fisa rezulta ca pentru anumite lucrari intreprinderea dispune doar de o singura persoana capabila sa efectueze activitatile necesare (daca persoana respectiva paraseste intreprinderea, va aparea imposibilitatea efectuarii lucrarii).

Drept urmare, o analiza a competentelor salariatului pentru diferite lucrari va permite luarea unor masuri privind formarea lucratorilor astfel incat sa se asigure nevoia de flexibilitate in folosirea fortei de munca:Aceste fise se intocmesc de fiecare sef ierarhic si se sintetizeaza la nivel de intreprindere de catre compartimentul resurselor umane. numarului de indivizi care vor ramane in categoria studiata in decursul viitoarelor luni al anului. In acest sens se va stabili procentul de rotatie al personalului pe baza unei formule.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.