Managementul participativ

1x punct

categorie: Management

nota: 9.55

nivel: Facultate

Necesitatea de promovare a managementului participativ este generata, in primul rand, de complexitatea mereu crescanda a fenomenelor, de rapiditatea schimbarilor care se produc pe toate planurile sub impactul progresului stiintifico-tehnic de multiplicarea numarului de factori care influenteaza mecanismul managerial al organizatiilor. In aceste conditii, este dificil pentru conducatorul individual[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul participativ

Necesitatea de promovare a managementului participativ este generata, in primul rand, de complexitatea mereu crescanda a fenomenelor, de rapiditatea schimbarilor care se produc pe toate planurile sub impactul progresului stiintifico-tehnic de multiplicarea numarului de factori care influenteaza mecanismul managerial al organizatiilor. In aceste conditii, este dificil pentru conducatorul individual, oricat de capabil ar fi, sa optimizeze deciziile strategice dar si unele decizii tactice importante.

Acesti factori, impun o munca participativa de analiza si fundamentare a deciziilor stiintifice, in vederea rezolvarii cat mai eficiente a problemelor cu care se confrunta organizatiile.
Factori :Evolutia firmei spre managementul participativ are o determinare obiectiva in profundele transformari ce s-au produs in factorii ce conditioneaza carcteristicile si modalitatile de manifestare a proceselor de management.

Intre acestea semnalam ca factori care au impus adoptarea acestui sistem :Dezvoltarea proprietatii, a obiectului acesteia ;Cresterea dificultatii,complexitatii si diversitatii obiectivelor ce revin firmei si componentelor sale ;Multiplicarea si diversificarea influentelor exercitate de mediu ambiant, national si international ce necesita reactii rapide ,la toate nivelurile organizatiei ;Amplificarea autonomiei decizionale,in special a societatiilor comerciale prin descentralizarea proceselor ;

Amplificarea importantei proceselor de management si cresterea eficientei ;Ritmul rapid de implementare a noilor tehnologii ,cu reflectare in scurtarea timpului de decizie , ceea ce atrage necesitatea implicarii unui numar sporit de salariati competenti ;Cresterea nivelului de instruire profesionala si in domeniul managementului a celor aflati la conducere dar si a executantilor ceea ce face posibila implicarea acestora in solutionarea problemelor firmei.

Fundamente :
Adoptarea unui sistem managerial de tip participativ necesita existenta unor fundamente de ordin obiectiv si subiectiv care sa asigure posibilitatea implementarii.Fundamentul organizatoric :
La nivelul firmelor sunt create diverse organisme de conducere care sa implice in diverse grade angajatii in luarea deciziilor care ii privesc direct.

Esenta managementului participativ consta in elaborarea de tehnici pentru a include opinile angajatilor in decizii strategice, tactice si curente.In acest sens au fost create Adunarea Generala a Actionarilor, Adunarea Generala a Asociatilor, Consilii de administratie, Echipe manageriele, etc.

Fundamentul decizional
O forma ideala de motivare a personalului este implicarea lui in stabilirea obiectivelor companiei in care lucreaza. Trebuie mentionat ca doar o anumita parte din totalul actiunilor sunt disponibile angajatilor si acestea sunt in general distribuite in functie de durata serviciului din firma. Acest fapt poate determina anumite probleme cu oamenii care sunt exclusi din schema. Atunci cand participarea la conducerea firmei este insotita si de o buna comunicare, numai atunci, ea isi poate atinge obiectivele motivationale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.