Managementul operational si managementul proiectelor

3x puncte

categorie: Management

nota: 7.54

nivel: Facultate

Referat despre Managementul operational si managementul proiectelor
Tunelul a fost cel mai mare proiect de constructii cu resurse private din lume. Resursele au fost alocate de cel mai mare sindicat bancar. In 1994 costul tunelului era de 8400 milioane £ in material rulant si infrastructura. Transportul francez a facut o investitie similara. Pana la final, proiectul a angajat 14.500 de pers[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul operational si managementul proiectelor

Referat despre Managementul operational si managementul proiectelor
Tunelul a fost cel mai mare proiect de constructii cu resurse private din lume. Resursele au fost alocate de cel mai mare sindicat bancar. In 1994 costul tunelului era de 8400 milioane £ in material rulant si infrastructura. Transportul francez a facut o investitie similara. Pana la final, proiectul a angajat 14.500 de persoana si a costat 3 milioane£ pe zi.

In 1802, Albert Mathie, unul dintre inginerii lui Napoleon, a desenat un plan brut pentru un tunnel sub Canalul Englez. Idea sa de a construe un tunnel sub canal nu este noua, incercari de asemenea tunele au mai fost in diferite perioade. Acest proiect a fost dezvoltato lunga perioada de timp si a fost supraveghiat de o companie de succese si cu multa experienta. In toate sensurile, tunelul a fost un triumph al constructiilor, iar proiectul a fost votat un real success. Cu toate acestea, de mai multe ori costul a fost estimate la 4500 milioane£ iar consortiul a fost in cautare continua pentru fonduri aditionale, data deschiderii a fost amanita atat de mult incat extra dobanzile la bancheri si avocati au fost in jur de 1000 milioane£ si bataliile legale intre participanti sunt probabile pentru multi ani.

Din definitie, fiecare proiect este unic si deci experienta precedenta este mica si nici o sansa sa folosesti ce ai invatat. Exista si o oarecare incertitudine in proiecte- costul ratei inflatiei, se intalnesc conditii dificile, activitatile dureaza mai mult decat se preconiza, schimbari specifice si tot asa. Ca rezultat, proiectele isi depasesc de obicei planurile si bugetele. Aici sunt multe exemple, incluzand dezvoltarea RB- 211 ingineria lignitului, construirea Canary Wharf, sistemele de alarma Nimrod, M25, service-ul computerizat, aproape orice proiectdin industria nuclearo-electrica.

In 1994 Biblioteca Engleza a fost construita jumatate dupa 12 ani, costul s-a triplet pana la 450 milioane£ si o casa a Comitetelor Comune , nimeni- ministere, conducerea bibliotecii, cei care au contractat constructia, nimeni nu a avut nici cea mai mica idée despre cand se va termina constructia, cand va fi deschisa pentru folosinta sau cat va costa. In 1995 Aeroportul International din Denver a costat 4.9 bilioane $fata de estimarea initiala de 2 bilioane $si nu a fost tat in 18 luni cum era trecut in planuri.

Aici, binenteles sunt multe exemple de proiecte care merg foartebine. Dar esecurile ne arata cat de important este sa avem un management al proiectului foarte bun. Intr-un studio efectuat de asociatia Managerilor de Proiect efectuat pe 1449 de proiecte, doar 12 se incadreaza in timp si in buget.

Intrebari de verificare:
16.1 Ce este un proiect?
16.2 Care este scopul managementului proiectului?
16.3 Sunt interesante doar proiectele cu capital major? Credeti ca este adevarat?
16.4 Care sunt cele 2 etape ale unui proiect?

Proiect de grup
Managementul unui proiect incepe cu o declaratie de munca. Aceasta este descrierea scopurilor, obiectivelor proiectului, a treburilor ce trebuiesc facute, termenul propus de incepere si de final, bugetul si lista cu verificarea progreselor. In construirea unei case, declaratia de munca trebuie sa inceapa dand scopul proiectului- care este completarea casei, munca complicate- cine proiecteaza casa, curate terenul, construieste fundatia, si asa mai departe, timpul propus- poate incepe la 1 ianuarie si termina la 1 septembrie; bugetul- poate 100.000$, o lista cu termene intermediare- pregatirea planurilor pana la 1 februarie, curatarea terenului pana la 1 iulie, terminarea acoperisului pana la 1 august si tot asa.

Daca proiectul este foarte mare, poate fi despartit in parti mai mici. Aceasta este facuta intr-o structura de lucru divizata care arata partile diferite ale proiectului care trebuiesc terminate la diferite termene. Urmatorul nivel de detaliere, dupa munca divizata descrie tot proiectul ca o serie de activitati. Aceste activitati sunt elemente de baza intr-un proiect, si sunt folosite pentru toate planurile detaliate. Managerii de proiect folosesc analiza proiectelor retea.

Analiza proiectelor retea a fost dezvoltata independent de 2 grupuri de lucru in 1950. primul grup a lucrat la proiectul proiecilului POLARIS pentru Departamentul Statelor Unite pentru Aparare. La acea vreme Guvernul Statelor Unite era ingrijorat deoarece sistemele proiectil erau dezvoltate foarte lent. Proiectul POLARIS implica peste 3000 de contractanti si pentru a-I ajuta in control au dezvoltat o tehnica numita PERT- evaluarea proiectelor si revizuirea tehinicii. Aceasta a redus lungimea totala a proiectului cu 2 ani.

Al doilea grup a lucrat pentru Du Pont si au dezvoltat metoda CPM- metoda punctelor critice- pentru planificarea programelor de intretinere a plantelor chimice. PERT si CPM sunt intotdeauna similare, si orice diferenta in ideile originale au disparut in timp. Singura diferenta care insa se mentine este ca PERt foloseste durata probabilista a activitatilor in timp ce la CPM duratele asumate sunt fixe.

Desenarea retelelor
Pentru a desena un proiect de echipa noi incepem cu o lista a activitatilor care formeaza proiectul. Apoi putem reprezenta proiectul ca o retea a acestor activitati. Un proiect retea consta intr-o serie de circuite, noduri, unite de sageti. Fiecare activitate este reprezentata de o sageata si fiecare nod reprezinta punctual cand activitatile incep si se termina. Nodurile sunt numite evenimente si un graphic consta intr-o alternanta de activitati si evenimente.
Figura 16.2 Parte a graficului proiectului

Figura 16.2 arata o parte a graficului proiectului. Acesta are 2 activitati, A si B, si 3 evenimente. Evenimentul 1 este startul activitatii A, evenimentul 2 este sfarsitul activitatii A si inceputul activitatii B, iar evenimentul 3 reprezinta sfarsitul activitatii B.
Acest grafic se numeste graficul activitatilor. Aici este un alt format care are noduri activitati representative iar sagetile arata relatiile dintre ele. Alegerea intre acestea este de obicei o preferinta personala. Deoarece unele din calculatii sunt mai usoare cu grafice sageti, noi vom ramane la aceasta notatie.

EXEMPLU
Un gradinar construieste o sera din mici echipamente. Instructiunile arata ca acesta este un proiect cu 3 parti:
A- pregatirea bazei- care va dura 3 zile
B- construirea cadrului- care va dura 2 zile
C- fixarea geamurilor- care va dura 1 zi
desenati un graphic pentru proiect.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.