Managementul operational - managementul proiectelor

3x puncte

categorie: Management

nota: 6.59

nivel: Facultate

Putem incepe prin a defini proiectul:
Un proiect este o sarcina unica care face un produs finit. Are un un inceput si un sfarsit distinct si toate operatiile trebuie sa fie coordinate in interiorul acestui timp-cadru.

Se poate vedea din definitie ca fiecare dintre noi face un numar de mici proiecte in fiecare zi- cum ar fi prepararea mesei, scrierea unui raport, construirea u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul operational - managementul proiectelor

Putem incepe prin a defini proiectul:
Un proiect este o sarcina unica care face un produs finit. Are un un inceput si un sfarsit distinct si toate operatiile trebuie sa fie coordinate in interiorul acestui timp-cadru.

Se poate vedea din definitie ca fiecare dintre noi face un numar de mici proiecte in fiecare zi- cum ar fi prepararea mesei, scrierea unui raport, construirea unui gard, sau organizarea unei petreceri. Facem aceste mici proiecte cu un plan aproape neformal- si un efort minim de gandire este de ajuns pentru a te asigura ca merg struna. Totusi, proiectele pot fi mari si costisitoare.

Instalarea unui nou system computerizat, construirea unei noi statii energetice nucleare, organizarea Jocurilor Olimpice si construirea tunelului Channel sunt exemple de proiecte largi care au costuri foarte mari. Ne putem astepta ca aceste mari proiecte sa fie un success doar daca planificarea a fost considerate importanta. Aceasta planificare este functia managementului proiectelor.

Proiectele manageriale cantitative au toate aspectele planificarii, organizarii, personalului si controlul unui proiect. Managerul operational in acest caz se numeste manager de proiect.
Aspecte ale managementului proiectelor:

Toate procesele cuprind doua etape:
O etapa a planificarii pe durata careia proiectul este definit, se testeaza fezabilitatea, sunt fixate scopurile, schita detaliata a lucrarilor, resursele ce trebuiesc allocate, termene, management si organizarea muncii

O etapa de executie pe durata careia materialele platite si livrate, se executa lucrarile, produsele finite sunt inmanate cumparatorilor, operatiile initiale sunt testate.

Iti poti imagina aceasta faza cu construirea unei case. In faza de planificare un architect deseneaza planurile, este gasita o locatie, autoritatile locale elibereaza aprobarile, este aleasa o companie de constructii, si toate aranjamentele sunt finalizate.. in etapa de executie se pregatesc fundatia si locatia, se ridica peretii, instalatiile electrice si de apa sunt realizate si astfel casa este construita.

Poti vedea din acest exemplu ca proiectele aduna persoane cu anumite cunostinte si abilitati la un loc. Multe din aceste lucrari din proiect intr-un moment se muta la alte lucrari.

Managerii de proiect sunt figurile centrale in aceste operatiuni. Este treaba lor sa adune laolalta toate resursele sis a se asigure ca proiectul este un success. Aceasta este o treaba dificila. Managerul de proiecte trebuie sa lucreze cu diferite tipuri de persoane, in situatii in care exista incertitudini, folosind multe resurse, pastrand constringeri compacte in bugete si planuri- si inca trebuie sad ea un produs care sa satisfaca clientul. Managerii de proiect sunt mai degraba generalisti decat specialisti, si au nevoie de o vasta experienta in diferite proiecte.

Munca unui manager de proiect nu este neaparat sa fie de supervizare. Cu alte cuvinte, ei se asigura ca toate conditiile sunt corecte pentru ca celelalte persoane sa-si poata faca treaba. Asta inseamna ca ei trebuie sa managerieze relatiile din interiorul echipei de proiect si toti ceilalti factori implicate. Asa ca managerul de proiect are nevoie de priceperi in 4 directii: finalizarea lucrarilor, administrarea, relatiile interpersoane si conducerea.

Dupa cum bine poti vedea alegerea managerului de proiect este un factor cheie pentru succesul proiectului. Managementul unui proiect imens este facut de o echipa care se afla sub controlul managerului de proiect. Aceasta tipica echipa foloseste o organizare matriciala, unde personalul din diferite functiuni este adusimpreuna intr-o echipa pentru proiectul specific( Fig. 16.1). fiecare persoana este inca in aria sa de functionare, dar are si alte responsabilitati fata de managerul de proiect.

Scopul managementului proiectului este de a completa succesul acestuia- daruind clientilor proiectul pe care il doresc, incadrandu-se in timpul specific si in buget. Cand un proiect poate dura cativa ani pana la terminarea lui si foloseste foarte multe resurse, poti vedea ca timpul devine foarte important.

Data de incheiere a proiectului actual devine parte a produsului. O companie de constructii care poate construe un pod in 18 luni ofera un produs mai bun fata de un competitor caruia ii i-a 2 ani pentru a construi acelasi pod. Binenteles, deobicei deciziile nu sunt asa de simple, o companie caruia ii i-a mai mult sa construiasca poate oferi un prt mai scazut sau alte specificatii.

De obicei proiectele au nevoie de astfel de compromisuri intre costuri, timpi si resurse. Un proiect are in interiorul planului daca este mai bines a sporeasca costurile folosind mai multe resurse, daca este mai bines a termine mai repedesi sa epuizeze resursele devreme sau sa incetineascasi sa transfere anumite resurse catre alte proiecte, daca unele resurse nu sunt disponibile cand au nevoie de el ear trebui sa plateasca mai mult pentru alternative sau sa tina seama de proiect pentru indeplinirea planului?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.