Managementul international

3x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Liceu

Este indeobste cunoscut ca la baza fenomenului de globalizare a afacerilor si a societatii se afla doua cauze majore, anume: politicile liberale promovate de catre majoritatea tarilor Occidentale si influenta factorului tehnic si tehnologic asupra economiei cunoasterii; evident, se adauga si alte cauze specifice perioadei postbelice la nivel international cum ar fi emergenta unor institutii global[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul international

Este indeobste cunoscut ca la baza fenomenului de globalizare a afacerilor si a societatii se afla doua cauze majore, anume: politicile liberale promovate de catre majoritatea tarilor Occidentale si influenta factorului tehnic si tehnologic asupra economiei cunoasterii; evident, se adauga si alte cauze specifice perioadei postbelice la nivel international cum ar fi emergenta unor institutii globale (Fondul Monetar International, World Bank, GATT/OMC, ONU etc.; la unele dintre institutiile de acest tip revenim ulterior).

Pe masura ce o companie se implica tot mai semnificativ pe pietele externe, intr-un context international si/sau multicultural, de la export la fransiza, investitii directe in strainatate etc., sarcinile ce revin managementului, indeosebi pentru echipa de la top, sunt tot mai numeroase si complexe; in plus, riscurile asumate de administrarea unei afaceri in strainatate sunt cu mult mai ample, comparativ cu piata autohtona. Conform cu R. Daft, procesul de globalizare, privit din perspectiva firmelor, urmeaza patru faze/etape (Figura nr. 17.1.).

Asadar, ramane la latitudinea top - managementului ca, pe masura ce se consolideaza operatiunile curente ale firmei, sa se implice sau nu in mod treptat in relatii de afaceri cu entitati straine; elementul de "extraneitate" in orice contract va induce insa in mod implicit noi dileme si preocupari. Oricum, tendinta actuala este in mai toate tarile Occidentale ca inclusiv firmele mici, adica ceea ce am numit IMM-uri, sa se implice in operatiuni curente cu strainatatea; de pilda, dupa unele estimari in SUA exista mai mult de 170.000 small business, fiecare avand sub 100.000 de salariati, si care au in mod curent vanzari in strainatate. In plus, din momentul in care opereaza pe piete straine, atentia top-managementului trebuie distribuita preventiv in directii noi, mai rar intalnite pe pietele autohtone; intre astfel de directii amintim:

a)adaptarea managementului aplicat la cerintele/restrictiile impuse de un mediu multicultural in care se va opera; conform lui Hofstede, cultura induce diferente semnificative in practicile de management intrucat tarile/natiunile lumii se diferentiaza notabil intre ele prin istorie, traditii, limba, religii, obiceiuri etc.;
b)mediul global si specificitatea pietelor externe obliga decidentul sa contracareze cu mult mai multe riscuri fata de piata interna (riscuri valutare, riscuri politice, riscuri legate de transportul pe parcurs extern etc.);

c)o serie intreaga de organisme si institutii internationale (GATT/OMC, FMI, Banca Mondiala etc.), la care se adauga multiple acorduri/conventii internationale, bi- sau multilaterale, impun anumite practici si proceduri de operare in context international, impun anumite cutume in materie de afaceri pe plan global cat si un cadrul juridic specific contextului extern;
d)din perspectiva firmei, planificarea internationala, marketingul international etc. vor inregistra diferente majore fata de mediul familiar, specific pietei interne.

17.2. Definitii si conexiuni
Intrucat intalnim diverse dezvoltari teoretice privind contextul international al afacerilor, apreciem ca sunt utile unele distinctii notionale:Mai intai, se impune a distinge intre management comparat si management international, intrucat este vorba de doua discipline separate, ce vizeaza obiective diferite.Managementul comparat studiaza practicile de management din contexte culturale diferite, pe o baza comparativa, pentru a favoriza importul de cunostinte de management in tarile mai putin dezvoltate.

Managementul international, spune Daft, este managementul ce studiaza practicile de afaceri "conduse in mai mult decat o singura tara", deci in context international. Conform cu acelasi analist, functiile de baza ale managementului - planificarea, organizarea, coordonarea, motivarea si controlul - raman in evolutia lor aceleasi, indiferent daca firma opereaza pe piata autohtona sau opereaza pe piata interna si externa; in cel de-al doilea caz, sarcinile managementului sporesc mult ca dificultate. Este evident ca intr-un mediu international survin mai multe riscuri, ele sunt mai numeroase si mai greu de contracarat; finantarea, productia si desfacerea se complica.

Obiectivul de baza al managementului international este de a oferi corporatiilor un acces mai usor la resurse materiale, bani si oameni calificati pentru a-si sustine expansiunea pe piete externe si a castiga in competitia globala. Deducem in mod implicit ca echipele de management ce urmeaza sa opereze in context international, respectiv in doua sau mai multe tari, vor constitui vectorul major pentru a obtine succes in competitia pe o piata globala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.