Managementul international

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.44

nivel: Facultate

Probleme ale managementului resurselor umane Intreprinderea traditionala. Caracteristici actuale Exigentele intreprinderii moderne
Integrare si identitate Armonizarea nevoiler individuale cu obiective organizationale si dezvoltarea implicarii Asemenea problema nu exista. Obiectivele individuale nu sunt luate in considerare. Omul nu este mai mult decat un instrument. Omul este complex. El ar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul international

Probleme ale managementului resurselor umane Intreprinderea traditionala. Caracteristici actuale Exigentele intreprinderii moderne
Integrare si identitate Armonizarea nevoiler individuale cu obiective organizationale si dezvoltarea implicarii Asemenea problema nu exista. Obiectivele individuale nu sunt luate in considerare. Omul nu este mai mult decat un instrument. Omul este complex. El are noi aspiratii. Resursele umane reprezinta o importanta strategica.

Puteresi influenta Restabilirea puterii si definirea noilor modalitati de exercitare a puterii Putere legala si rationala. Este implicita utilizarea puterii coercitive. Necesitatea gasirii de noi echilibre de putere fondate pe competenta si cooperare.

Conflicte Intelegerea si rezolvarea conflictelor. Ierarhiei ii revine un rol esential. Rezolvarea conflictelor pe cale autoriatra mai mult sau mai putin puternica. Interdependenta si conducere complexa facand dificil arbitrajul unei singure persoane. Intarirea relatiei de negociere.

Adaptare si schimbare Raspunsul la schimari interne si externe. Mediul stabil previzibil. Structura sociala traditionala. Mediu turbulent. Nevoia de anticipare pentru a ramane eficient. Schim-bari rapide in toate domeniile.

Stiluri si comportamente de conducere Dezvoltarea unor stiluri de conducere mai integrative. Rationalitate si omogenitate a stilurilor din intreprindere. Referinta la criterii obiective. Aptitudinea de a administra diversitatea si a tine seama de particularitati. Integrarea subiectivului, conservand aportul rationalitatii.

Structuri Construirea de structuri capabile sa sustina politicile si strategiile. Structura arhitecturala si taylorista. Rigiditati, rivalitati, inertie. Evolutia catre structuri mai biologice. Suplete si adaptabilitate.

Sisteme de management Ameliorarea sist. de evaluare, decizie si control. Referinta esentiala la criterii cantitative. Formalizarea in metodologii centrate pe individ. Considerarea criteriilor calitative. Se ataseaza pentru a atinge obiec-tivele mai mult decat pt. a respecta reguli formale. Deter-minarea deziunii si centrarea pe grupe.

Mediul socio-cultural Integrarea intreprinderii in mediu Intreprindere pregatita eventual pentru asu-marea responsabilitatii sociale. Luarea in calcul a schimbarilor socio-cul-turale in modul de organizare. Permeabilitate cu toate aspectele mediului.

II) Structuri organizatorice in managementul international
1. Strategii de organizare in managementul international
Atingerea scopurilor propuse si realizarea planurilor strategice ela-borate de catre orice organizatie presupun desfsurarea unor activitati multiple, variate in timp si spatiu interdependente si complementare. In functie de varietatea si complexitatea acestora, ele necesita un anumit grad de coordonare si integrare.

Acest lucru presupune realizarea unor structuri care sa delimiteze clar natura si extinderea relatiilor formale dintre componentele firmei, mai exact, o structura care sa lege diferitele sarcini, posturi si departamente ale companiei. Structurile organizatorice vin sa raspunda pe de o parte cerintelor interne si ale mediului extern in care actioneaza compania, si pe de alta parte, nevoii de a stabili gradele de putere si de autoritate ale fiecarui membru. In acelasi timp, structura organizatorica stabileste liniile de comunicatie din cadrul firmei.

Punctul de plecare in alcatuirea unei structuri organizatorice il constituie obiectivul strategic al companiei, iar prima problema care trebuie rezolvata o reprezinta stabilirea numarului de posturi si departamente necesare pentru realizarea acestuia, precum si stabilirea marimii acestora.

Structura organizatorica este suportul institutional al strategiei firmei, deci, structura organizatorica este modelul formal conceput de manageri pentru a asigura:
- diviziunea muncii si repartizarea sarcinilor formale catre indivizi si grupuri de persoane;
- definirea intinderii puterii de control a managerilor si structurii de autoritate in firma;
- coordonarea tuturor activitatilor astfel incat organizatia sa functioneze ca un tot unitar.

2. Factori determinanti ai structurilor organizationale
In cazul unei firme cu activitate internationala modul in care se configureaza structura organizatorica este influentat de un ansamblu de factori atat din afara firmei (factori de mediu) cat si din interiorul acesteia (factori corporationali).

Factorii de mediu din afara firmei reflecta pe de o parte conditiile mediului de afaceri din tara de origine, iar pe de alta parte, contextul general -; economic, tehnologic, politic, cultural -; in care firma isi desfasoara activitatile pe plan mondial. Cele doua tipuri de factori se afla in stransa interdependenta, iar mediul de afaceri al firmei trebuie intotdeauna privit intr-o dubla perspectiva: internationala si interculturala.

Factorii corporationali sunt factorii din interiorul firmei care influenteaza procesul de internationalizare si structura organizatorica adoptata si tin de experienta si valorile culturale ale corporatiei, de stra-tegia de afaceri si de gradul de internationalizare, ca si de aspecte ce definesc cultura de afaceri in tara de origine.

3. Stadiile internationalizarii si evolutia structurilor organizatorice
In faza de internationalizare initiala, in care se practica mai ales forme simple de prezenta in strainatate (agenti, comisionari, distribuitori), structura organizatorica este puternic centralizata, iar operatiunile internationale sunt desfasurate de servicii asociate functiei de marketing (serviciul de export) sau functiei de productiei (aprovizionare, subcontractari), care functioneaza alaturi de diviziile interne.

Faza de implantare locala se spirijina pe structura organizatorica care cuprinde sucursale, filiale sau societati mixte, constituite in diferite tari de localizare si ea implica o anumita descentralizare a deciziei; iar rezolvarea acestei probleme are in vedere crearea unei divizii teritoriale sau pe produs, care integreaza progresiv cea mai mare parte a functiilor intreprinderii.

In faza de multinationalizare esentiale sunt armonizarea procedurilor si integrarea internationala a functiilor pe piete transnationale sau globale. Tendinta generala este de trecere de la structurile internationale centrate teritorial la cele mondiale focalizate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.