Managementul intercultural european - proiect

3x puncte

categorie: Management

nota: 8.00

nivel: Facultate

Companiile europene tind sa fie in acelasi timp mult mai conservatoare si mai putin sistematizate decat cele din SUA. Ele preleveaza atitudini mai complexe si distincte in cazul unor schimbari sau situatii de criza. Sunt totusi diferente intre cele doua cai prin care organizatia isi promoveaza si comunica strategia, firmele europene tind sa aiba o perspectiva cat mai larga. Sunt mai putin sublinia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul intercultural european - proiect

Companiile europene tind sa fie in acelasi timp mult mai conservatoare si mai putin sistematizate decat cele din SUA. Ele preleveaza atitudini mai complexe si distincte in cazul unor schimbari sau situatii de criza. Sunt totusi diferente intre cele doua cai prin care organizatia isi promoveaza si comunica strategia, firmele europene tind sa aiba o perspectiva cat mai larga. Sunt mai putin subliniate sistemul managerial, discretia si modul de gandire al individului. Analizarea atitudinilor individului in performantele sale sunt mult mai sceptice in Europa decat in SUA.

In termeni mai individualisti, managerii europeni admit si un succes de grup, fata de cei din SUA care admit doar succesul individual si, pe plan secundar, un succes organizational. Este de subliniat faptul ca este mult mai important ceea ce esti decat ceea ce vei deveni. Alte diferente includ atitudini distincte privind activitatea in cadrul companiilor, privirile de ansamblu, conditionate de drepturile individului si analizate din exterior, sunt mult mai conservative si mai putin sistematizate.

In termenii relatiilor cu mediul extern, organizatiile europene sunt mai degraba in legatura cu institutiile guvernamentale si sunt de acord ca implicarea guvernului in economia capitalista sa scada, ca si in mediul organizational din SUA. Exista o recunoastere a uniunilor comerciale in privinta faptului ca aceste legaturi contin elemente ideologice. In acelasi timp exista o si mai mare recunoastere din partea muncitorului democratic. Ca rezultat, societatile europene sunt mult mai dispuse la negocieri si compromisuri in relatiile de munca.

Aceste comparatii internationale subliniaza faptul ca se constata o eterogenitate in managementul european. Cel mai evident aspect al acestei eterogenitati este diferenta dintre Estul si Vestul Europnei, in mare parte datorita mostenirii ideologiilor comuniste.

Principalele momente ale istoriei UE:9 Mai 1952, Germania, Franta, Belgia, Italia, Luxemburg si Olanda semneaza Tratatul de infiintare a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului;25 Mai 1957 cei sase membri ECSC mai parcurg o etapa: Tratatul de la Roma. Se infiinteaza institutiile abilitate si sunt definite mecanismele menite a facilita armonizarea intereselor nationale cu cele comunitare;

20 Iulie 1963 - Statele fondatoare incheie cu fostele colonii Conventia de la Lome, garantandu-le acestora ajutor financiar si avantaje comerciale;1 Ianuarie 1973 - Danemarca, Irlanda si Marea Britanie devin membre ale UE;7-9 Iunie 1979 - se desfasoara primele alegeri pentru Parlamentul European;1981 - Grecia este admisa in CE;

17 Februarie 1986 - este adoptat Actul Unic European;1986 - Spania si Portugalia devin membre ale UE;1990 - este admisa in CE zona estica a Germaniei;1 Noiembrie 1993 - intra in vigoare Tratatul de la Maastricht si piata unica;1995 - CE, devenita UE, se extinde prin aderarea Austriei, Finlandei si Suediei;

1997 - este infiintata Banca Centrala Europeana;1999 - se stabilesc cursurile de schimb ale monedelor din tarile UE in raport cu moneda Euro;2002 - la Copenhaga se adopta hotararea de extindere cu inca 10 state: Ungaria, Cehia, Polonia, Slovenia, Malta, Cipru, Letonia, Estonia si Lituania, programata pentru 2004, iar intrarea in zona Euro pentru 2006.

2.Modelul european de management
Orientarea managementului international si intercultural isi gaseste cea mai buna aplicare in spatiul european. Europa este prin excelenta un continent al statelor-natiune, care s-a format si dezvoltat in mod organic, in urma unui indelungat proces istoric.

Euromanagementul ca disciplina de studiu s-a afirmat in anii '90, si deci nu este o simpla particularizare regionala a managementului comparat, a celui international sau intercultural, el are drept obiect de cercetare o realitate specifica si complexa: conceptia si practica de management a organizatiilor europene.

Elementele care definesc superficialitatea europeana, si care sunt impartasite de toti cei care se identifica drept cetateni ai Europei, fie ei cetateni individuali sau corporationali, reprezinta baza comuna a modelului european de comportament si management. In cadrul acestuia exista insa diferentieri subregionale sau nationale care se exprima in diferite sub-modele europene: anglo-saxon;germanic;latin etc.

In literatura de management din anii '90 sunt tot mai frecvente abordarile consacrate evidentierii trasaturilor modelului managerial european. Un astfel de studiu, consacrat examinarii " filosofiilor si practicilor de management in Europa de Vest" a fost elaborat in anul 1992 de catre Masa Rotunda Europeana a Industriasilor si Grupul Scolii Superioare de Comert din Lyon.

Studiul se bazeaza pe interviuri cu 51 de cadre superioare de conducere din 40 mari firme care isi au sediul si i-si desfasoara cea mai mare parte a operatiunilor in Europa. Concluziile studiului au fost preluate si analizate in doua lucrari dedicate Euro-managementului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.