Managementul infarctului miocardic acut la pacientii cu supradenivelare de segment ST

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Managementul infarctului miocardic acut continua sa sufere schimbari majore. Practica trebuie sa se bazeze pe dovezi solide derivate din trialuri clinice corect efectuate. Datorita numarului mare de trialuri realizate in ultimii ani asupra noilor tratamente si a noilor teste diagnostice, Societatea Europeana de Cardiologie a decis ca este oportun sa actualizeze ghidurile din 1996 si a numit un com[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul infarctului miocardic acut la pacientii cu supradenivelare de segment ST

Managementul infarctului miocardic acut continua sa sufere schimbari majore. Practica trebuie sa se bazeze pe dovezi solide derivate din trialuri clinice corect efectuate. Datorita numarului mare de trialuri realizate in ultimii ani asupra noilor tratamente si a noilor teste diagnostice, Societatea Europeana de Cardiologie a decis ca este oportun sa actualizeze ghidurile din 1996 si a numit un comitet de initiativa.

Trebuie recunoscut faptul ca desi au fost realizate trialuri clinice excelente, rezultatele lor sunt deschise interpretarilor si ca optiunile terapeutice pot fi limitate de resurse. Intr-adevar, raportul cost-eficienta devine o problema din ce in ce mai importanta in alegerea strategiilor terapeutice.

In realizarea acestor noi ghiduri, comitetul de initiativa a incercat sa clasifice utilitatea sau eficacitatea tratamentelor recomandate de rutina si nivelul de evidenta pe care se bazeaza aceste recomandari. Utilitatea sau eficienta unui tratament recomandat vor fi prezentate dupa cum urmeaza:Clasa I = evidente si/sau acord general ca acel tratament este benefic, util si eficient;Clasa II = dovezi discordante si/sau divergenta de opinii cu privire la eficacitatea tratamentului;IIa: majoritatea dovezilor/ opiniilor sunt in favoarea utilitatii/ eficientei;

IIb: utilitatea/ eficienta sunt mai putin bine stabilite de dovezi/ opinii;Clasa III= dovezi sau acord general ca acel tratament nu este util/ eficient si in unele cazuri poate fi daunator.Nivelul de evidenta va fi clasificat astfel: nivelul A, date derivate din cel putin doua trialuri clinice randomizate; nivelul B, date derivate dintr-un singur trial clinic randomizat si/sau metaanaliza sau din studii nerandomizate; nivelul C, consens de opinie al expertilor bazat pe trialuri si pe experienta clinica. Asa cum se intampla cu orice ghiduri, ele nu sunt imprescriptibile. Pacientii variaza atat de mult de la unul la altul incat ingrijirea individuala este de o importanta capitala si ramane loc pentru judecata clinica, experienta si bun simt.
Definitia infarctului miocardic acut

Infarctul miocardic acut poate fi definit din diferite perspective in functie de caracteristicile clinice, electrocardiografice (ECG), biochimice si patologice.1 Este acceptat faptul ca termenul de infarct miocardic reflecta moartea miocitelor cardiace determinata de ischemia prelungita.

ECG poate arata semne de ischemie miocardica, adica modificari de segment ST si de unda T, precum si semne de necroza miocardica, adica modificari ale morfologiei complexului QRS. O definitie in lucru pentru infarctul miocardic acut in evolutie, in prezenta simptomelor clinice corespunzatoare, a fost stabilita dupa cum urmeaza: (1) pacienti cu supradenivelare de segment ST, adica supradenivelare noua de segment ST la nivelul punctului J cu pragul de i, 0,2 mV in derivatiile V1 pana la V3 si 0,1 mV in celelalte derivatii, sau (2) pacienti fara supradenivelare de segment ST, adica cei cu subdenivelare de ST sau anomalii de unda T. Infarctul miocardic clinic constituit poate fi definit de orice unda Q in derivatiile V1-V3, sau unda Q i,0.03 s in derivatiile I, II, aVL, V4, V5 sau V6.

Infarctul miocardic poate fi recunoscut atunci cand nivelele sanguine ale biomarkerilor sunt crescute. Markerul preferat pentru afectarea miocardica este troponina cardiaca (I sau T) ce are specificitate cardiaca aproape absoluta, precum si o sensibilitate crescuta. Cea mai buna alternativa este CK-MB, care este mai putin specifica decat troponina cardiaca, dar are o specificitate clinica mai mare pentru injuria ireversibila. O valoare crescuta a troponinei sau a CK-MB este definita drept una care depaseste percentila a 99-a din populatia de referinta.

Prezentul ghid se refera doar la pacientii cu simptome ischemice si supradenivelare persistenta de segment ST pe ECG. Marea majoritate a acestor pacienti vor prezenta o crestere specifica a biomarkerilor de necroza miocardica si progresia catre infarct miocardic cu unda Q. Au fost realizate ghiduri separate2 de catre un alt comitet de initiativa al Societatii Europene de Cardiologie pentru pacientii care se prezinta cu simptome ischemice, dar fara supradenivelare persistenta de segment ST.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.